El producte interior brut (PIB) de la zona euro va evitar finalment l'entrada en recessió tècnica, que implica dos trimestres consecutius de caiguda de l'activitat, després que en el quart trimestre l'economia s'estanqués, després de la contracció del 0,1% dels tres mesos anteriors, segons ha confirmat Eurostat.
En el conjunt de la Unió Europea, tanmateix, l'activitat va registrar un avenç del 0,1% en el quart trimestre, una dècima més del previst inicialment, després de la contracció del 0,1% del tercer trimestre. En comparació amb el quart trimestre de 2022, el PIB de la zona euro va créixer un 0,1%, mentre que el dels Vint-i-set va avançar un 0,3%.
Entre els països de la UE, les dades de la qual estaven disponibles, el ritme de creixement més gran en el quart trimestre va correspondre a Eslovènia (+1,1%), per davant de Xipre i Portugal (+0,8% ambdós), mentre que la pitjor evolució es va observar a Irlanda (-0,7%), Estònia, Finlàndia i Romania (-0,4% cada un).
En el cas de les grans economies de la UE, Alemanya va registrar una contracció del 0,3% en el quart trimestre, després d'estancar-se entre juliol i setembre, mentre França va repetir la paràlisi dels tres mesos anteriors, i Itàlia va accelerar la seva expansió al 0,2% des del 0,1% del tercer trimestre. Espanya, amb una expansió del 0,6% des del 0,4%, va tornar a ser la gran economia amb millor evolució.
Fora d'Europa, a l'altre costat de l'Atlàntic, el PIB dels Estats Units va registrar en el quart trimestre de l'any una expansió del 0,8%, moderant-se quatre dècimes respecte del creixement de l'1,2% del tercer trimestre.
Creixement el 2023
D'aquesta manera, segons la segona estimació del creixement anual per a 2023, el PIB de la zona euro i del conjunt de la UE va augmentar un 0,5%, quan el 2022 havia crescut un 3,5% en el cas del bloc de l'euro i un 3,4% en el dels Vint-i-set.
En el cas de les grans economies de la zona euro, Espanya va destacar amb un creixement mitjana el 2023 del 2,5%, mentre que l'economia de França es va expandir un 0,9% i la d'Itàlia un 0,7%. En el cas d'Alemanya, el PIB de l'economia més gran d'Europa va registrar una contracció del 0,3%.
En el conjunt de 2023, els Estats Units van registrar un creixement del 2,5%, sis dècimes per sobre de l'expansió de l'1,9% el 2022, malgrat l'enduriment de la política monetària per part de la Reserva Federal (Fed).
En el cas de la Xina, el PIB es va expandir un 5,2% en el conjunt 2023, accelerant-se substancialment respecte del creixement del 3% el 2022, quan la segona economia mundial més gran es va veure frenada per les mesures implementades per contenir la Covid-19.