El mecanisme ibèric, més conegut com a topall al gas, complirà la setmana vinent un any des que va entrar en vigor, el que ha permès reduir el preu de la llum prop d'un 15%, encara que en els últims tres mesos i mig no hagi estat necessària la seva aplicació per la caiguda del gas.
Segons les dades recopilades per EFE, des del passat 15 de juny de 2022 la llum ha marcat al mercat a l'engròs un preu mitjà de 154,2 euros el megawatt hora (MWh), el que suposa una xifra a prop d'un 15% inferior en comparació amb els 182,2 euros/MWh que s'haurien assolit si no estigués en funcionament el topall al gas.
Aquestes xifres posen de manifest l'eficàcia que ha demostrat aquesta eina, pactada pels Governs d'Espanya i Portugal amb la Comissió Europea en el primer semestre de 2022, quan la invasió russa d'Ucraïna estava provocant una escalada sense precedents als mercats energètics.
Més barata que als països de l'entorn
En aquest sentit, el topall al gas, que només s'aplica a Espanya i Portugal a causa dels baixos nivells d'interconnexió que fan de la península Ibèrica una "illa energètica" dins d'Europa, ha permès que en els últims dotze mesos el preu de la llum hagi estat notablement més baix en comparació amb els països de l'entorn.
Així, des que va entrar en vigor el topall al gas, Itàlia ha registrat un preu mitjà de 258,6 euros/MWh, un 68% més que el preu espanyol, amb pics de 740 euros/MWh l'agost passat.
França, afectat per la prolongada aturada del seu parc de generació nuclear, ha pagat una llum un 48% més cara que la d'Espanya, amb una mitjana de 227,5 euros/MWh, la qual cosa l'ha portat a augmentar exponencialment els seus intercanvis a través del Pirineu.
Per la seva part, Alemanya, que tradicionalment ha estat la potència europea amb els preus més baixos, ha vist com la seva dependència dels combustibles fòssils russos li ha portat a pagar una electricitat a un preu mitjà de 202,9 euros/MWh, un 32% més que Espanya.
Poc efecte en els últims mesos
Encara que en termes generals el topall al gas ha tingut uns efectes molt positius a l'hora de contenir el preu de la llum i enviar senyals als mercats energètics, en els últims mesos ha tingut un efecte residual, ja que no ha estat necessària la seva aplicació per la caiguda del gas.
Per aquesta raó, el topall al gas encadena 104 dies sense aplicar-se i suma 119 dies des que va entrar en vigor, ja que la cotització d'aquesta matèria primera al Mercat Ibèric del Gas (MIBGAS) s'ha mantingut en tot moment per sota del preu màxim establert pel Govern, que va començar en els 40 euros/MWh i actualment se situa en els 58,3 euros/MWh.
El mes en què més efecte va tenir el topall al gas va ser el desembre passat, quan va reduir el preu de la llum a prop d'un 35%, amb una mitjana de 134,6 euros/MWh davant els 207,6 euros/MWh que s'haurien pagat sense aquesta eina.
Malgrat que no ha estat necessari activar el topall al gas durant els últims tres mesos i mig, el Govern i la Comissió Europea van pactar la seva pròrroga fins al pròxim 31 de desembre amb l'objectiu de comptar amb una "xarxa de seguretat" per als consumidors en el cas que el seu preu despunti en els mesos vinents.
La llum, en nivells de fa dos anys
La caiguda del gas, a més de provocar que el mecanisme ibèric hagi estat innecessari en els últims 104 dies, ha permès que el mercat a l'engròs de la llum se situï en els seus nivells més baixos dels últims dos anys.
Tant al gener com l'abril i el maig, el preu mitjà es va acostar als 70 euros/MWh, la qual cosa suposa un dels preus més baixos dels últims 24 mesos, des de mitjans de 2021.
A més, els preus actuals es troben molt lluny del màxim històric de 308,6 euros/MWh que es va assolir l'agost de 2022, el mes més car fins ara, afectat per la invasió russa d'Ucraïna i les altes temperatures de l'estiu anterior.