La fallida de Silicon Valley Bank ha inundat de dubtes el mercat financer internacional. Divendres passat saltaven totes les alarmes després que l'entitat bancària californiana retrocedís en Wall Street i els reguladors decretessin la fallida d'aquesta. Després d'això, tot el que s'ha succeït han estat transaccions mogudes pel temor d'un col·lapse financer global i la por d'un efecte contagi que, de moment, els Governs internacionals descarten. Tot informe que el desastre de SVB és el segon més abrupte de la història financera dels Estats Units i el més important des de la crisi de 2008.
Davant d'aquests antecedents, el Govern alemany ha rebutjat aquest dilluns comparar la situació actual del banc i el que ha generat la fallida als mercats internacionals amb la crisi financera de 2008. L'Executiu liderat per Olef Scholz valora l'escenari i està pendent dels esdeveniments que s'han succeït en les últimes hores. Les autoritats alemanyes estan estudiant de prop el cas al costat del supervisor germànic, BaFin, i amb el Bundesbank, el banc central del país.
Alemanya no creu que la situació s'assembli a la crisi de 2008
Preguntats per una hipotètica situació similar a la vista el 2008, el portaveu del Govern alemany, Steffen Hebestreit, ha expressat que "no crec que estiguem en una situació a la de llavors". Després d'això, el membre de l'Executiu germànic ha afegit que "en aquest moment, rebutgem tals comparacions històriques". Malgrat que la situació, de moment, no és tan desmesurada com ho va ser la crisi financera de 2008, sí que existeix preocupació entre els inversors. I és que, la repercussió i calat de la fallida de SVB va més enllà dels Estats Units. Aquest banc opera a diversos països més enllà EE. UU., com en Alemanya o el Regne Unit.
De moment, aquest dilluns s'ha conegut que HSBC, el banc més gran d'Europa, ha adquirit la filial britànica de Silicon Valley Bank per una lliura en la qual ha estat una operació "excel·lent" des del punt de vista estratègic, tal com han expressat des del banc. Pel seu costat, a Alemanya han decretat el cessament d'operacions de la filial de l'entitat bancària trencada. Respecte a l'efecte que podria generar sobre els ciutadans, el portaveu del Govern alemany ha explicat aquest dilluns que "hem d'anar amb compte de no provocar el que volem evitar, i en aquest sentit demanaria que s'esperés a veure".
Scholz coneix la situació de Silicon Valley Bank
Hebestreit ha assegurat que el canceller alemany, Scholz, coneix el cas de SVB i "està informat de la situació que s'ha produït en els últims dies als Estats Units i, en particular, a Califòrnia". El col·lapse de Silicon Valley Bank ha calat de ple als mercats borsaris de tots els països, entre ells el DAX 30, índex de referència al mercat alemany, el qual camina amb un retrocés del 3,25%, llastat pels auguris negatius que provenen des dels Estats Units, on es té confiança en el sistema bancari, però han començat a sortir nous rumors de bancs que podrien trencar.
És per això per la qual cosa Nodjinan Nimindé-Dundadengar, portaveu alemany de Finances, ha indicat que tant BaFin com Bundesbank estan analitzant de prop l'esdevingut al país americà. A més d'això, el titular de Finances ha recalcat que el comitè d'estabilitat financera "analitza constantment els possibles riscos per a l'estabilitat dels mercats, incloses les conseqüències del gir dels tipus d'interès". En aquest punt convé recordar que el pròxim 16 de març es reuneix el Banc Central Europeu, que preveu elevar els tipus en 50 punts bàsics, tal com va avançar en l'última cita monetària.
BaFin ha cessat les operacions de la sucursal alemanya de SVB
Quant a la filial de Silicon Valley Bank a Alemanya, el BaFin ha informat aquest dilluns que ha ordenat una moratòria sobre la sucursal germànica del banc nord-americà "a causa del perill que existeix per al compliment de les obligacions davant els creditors". Aquesta implica la prohibició de vendes i la suspensió de la relació amb els seus clients, és a dir, el cessament d'operacions.
BaFin explica que la sucursal alemanya "no té rellevància sistemàtica" i precisa que la moratòria va haver de ser declarada "per salvaguardar els actius en un procés ordenat", el qual s'estendrà fins que s'aclareixi el panorama als Estats Units.
A més, explica que la situació en la qual es troba ara la filial alemanya, que acompleix activitats de préstec, però no operacions de dipòsit, "no suposa una amenaça per a l'estabilitat financera" ni la moratòria té conseqüències per a la garantia de dipòsits a Alemanya.