Les exportacions catalanes van baixar un 10,3% al juny respecte al mateix mes de l'any passat, fins als 8.424,6 milions d'euros, segons les dades provisionals publicades pel Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa. Les dades d'aquest sisè mes de l'any trenquen amb dos mesos de creixement interanual. Pràcticament tots els sectors van experimentar un retrocés en les vendes a l'estranger, excepte els de productes energètics (+49,1%) i el de matèries primeres (+5,8%). Al conjunt de l'Estat es va assolir els 32.968,7 milions, el segon valor més elevat de la sèrie històrica (des de 1995) en un mes de juny, tot i que aquesta xifra suposa un retrocés del 3% en comparació amb el mateix mes de l'any passat.
Les importacions també van recular. En concret, ho van fer un 6,5% respecte del juny de 2023, fins als 9.134,3 milions d'euros. Percentualment, on més es van atenuar va ser a la Unió Europea (8,2%), seguit d'Amèrica (7,3%) i Àsia (4,9%), en canvi, a Oceania van pujar un 15,8%. La xifra catalana va representar el 27,1% del total registrat a l'estat espanyol.
Lleida, única demarcació que creix en exportacions
Per sectors, el de productes químics va concentrar gairebé el 30% del total de Catalunya, amb 2.392,2 milions d'euros, encara que va rebaixar-se un 18,6% interanual. També va obtenir xifres negatives les exportacions d'automòbils, un 16,2%, fins als 1.332,7 milions d'euros; l'alimentació, begudes i tabac, un 6,2%, fins als 1.277,3 milions, i els béns d'equip, un 10,6%, fins als 1.269,5 milions. "Durant el període postpandèmia hem vist com el sector químic contribuïa molt positivament a les exportacions, però hem
arribat a un punt d'inflexió, especialment marcat pel subsector dels medicaments", argumenta el director general d'Amec, Joan Tristany, i palesa la preocupació de l'entitat que agrupa les principals empreses exportadores d'Espanya per la davallada del comerç exterior.
Per demarcacions, Lleida va ser l'única que va presentar una crescuda interanual, del 8,1%, fins als 306,6 milions d'euros. A Barcelona van disminuir les vendes a l'estranger un 12,6%, arribant als 6.449,3 milions d'euros, també van caure a Girona un 7,6%, fins als 703,5 milions i a Tarragona es van moderar un 0,4%, assolint els 965,2 milions d'euros.
Un 5,3% menys d'exportacions durant el primer semestre
En l'acumulat entre gener i juny, Catalunya va disminuir les exportacions un 5,3% en comparació amb el mateix període d'un any enrere, situant-se en 50.414,2 milions d'euros i que representava el 27,1% del total de l'estat espanyol. Una regressió que ve marcada pels descensos en els tres sectors principals: un 8,4% en els béns d'equip (7.541,6 milions d'euros), un 6,9% en el de productes químics (15.108,6 milions d'euros) i un 6% l'automòbil (8.121,1 milions d'euros).
Al conjunt de l'Estat, les exportacions van recular un 2,4% (195.105,5 milions d'euros) en aquests sis primers mesos de l'any. Les illes Canàries, Extremadura i Castella i Lleó van ser les comunitats amb els creixements més destacats amb un 24,2% interanual, un 14% i un 8,4%, respectivament. Els sectors amb majors superàvits van ser l'alimentació, begudes i tabac (10.609,1 milions), l'automòbil (4.845,2 milions) i semi manufactures no químiques (3.507,8 milions d'euros).
"Aquesta disminució al juny reflecteix una desacceleració global creixent que està impactant les nostres exportacions de manera significativa. Tot i que observem senyals de recuperació en alguns mesos, el context internacional segueix sent molt incert i desafiant, fet que requereix redoblar esforços per enfortir la nostra competitivitat als mercats exteriors", explica el director general d'amec, Joan Tristany.
En comparació amb altres països europeus, les exportacions espanyoles d'aquest primer semestre han mostrat un comportament relativament millor, superant tant la mitjana de la UE (27), que va registrar una caiguda del 3,2%, com la de la zona euro, amb una disminució del 3,3%. Espanya també ha aconseguit resultats més favorables o similars que alguns dels seus competidors directes, com el Regne Unit i França. Malgrat el complex context internacional, el sector exterior espanyol segueix demostrant una notable fortalesa. Aquesta menor caiguda de les exportacions espanyoles es deu, en gran manera, a la resiliència i adaptabilitat de les empreses exportadores. Davant la incertesa global, els processos de presa de decisions per part dels clients internacionals s'han alentit i les empreses espanyoles estan duent a terme una profunda tasca de prospectiva per comprendre millor el complex escenari internacional. "Les organitzacions estan intensificant els seus esforços per glocalitzar-se, apropant-se més als seus clients i diversificant geogràficament els seus mercats per reduir riscos", subratlla Tristany.