En conjunt, la balança comercial s'ha comportat bé durant el primer semestre de l'any, amb un increment del 4,7% de les exportacions, fins a 199.951 milions d'euros respecte al mateix període de l'any passat, i una reducció del 2,9% de les importacions, amb un cost de 216.372 milions, que ha permès reduir el dèficit gairebé a la meitat (48,6%), amb un desfasament de 16.420 milions d'euros, segons les dades publicades aquest dijous per la Secretaria d'Estat de Comerç. Xifres rècords, encara que una gran part de l'increment es deu a l'augment dels preus als quals es paguen, tant exportacions com importacions, per l'efecte de la inflació, i no tant a un augment dels productes comprats o venuts. Les comunitats autònomes amb més creixements en les seves exportacions van ser Castella i Lleó (16,3%), Catalunya (14,5%) i La Rioja (12,6%). No obstant això, el descens del tràfic dels ports espanyols ja apuntava una menor entrada i sortida de mercaderies.
Tanmateix, el semestre ha tingut un comportament radicalment diferent entre el primer trimestre i el segon, ja que en el primer les exportacions van créixer a un ritme del 14,6%, mentre que en el segon van caure un 4%. Igualment, les importacions van tenir un pitjor comportament en els tres últims mesos del semestre, ja que si entre gener i març es van reduir un 6,8% respecte al primer trimestre de l'any passat, en el segon la reducció es relaxa a un 2%. Això significa que el dèficit comercial en la primera meitat del semestre va ser de 6.580 milions i en la segona part s'eleva a 9.842 milions.
Les dades de la balança comercial en el que va de l'any coincideixen amb altres indicadors macroeconòmics, com el PIB, que ha llançat un menor dinamisme en el segon trimestre, o les dades de negoci de la indústria, que mostra un segon trimestre amb caigudes en termes anuals (una cosa que no succeïa en els tres últims anys), i fins i tot els de serveis que també donen mostres de flaquesa. Des del punt de vista de l'intercanvi de mercaderies amb l'estranger és especialment preocupant l'evolució de la cartera industrial, ja que la secretària d'Estat de Comerç només mesura el comerç de béns i no el de serveis.
No obstant això, es pot ressaltar que en la reducció del dèficit comercial ha tingut un pes major l'evolució de les exportacions que la de les importacions. Dels 15.543 milions de disminució respecte al primer semestre de 2022, l'augment de les exportacions ha aportat alguna cosa més de 9.000, davant els 6.500 milions de reducció de la factura de les importacions. No obstant això, també en aquests termes es veu un comportament dispar entre els dos trimestres: si en el primer les exportacions van aportar unes vendes per al teixit empresarial espanyol de 102.684 milions d'euros entre gener i març, entre abril i juny es redueixen a 97.267 milions; tanmateix, en el cas de les importacions, la reducció és inferior, 109.262 milions d'euros en el primer trimestre i 107.109 en el segon. La taxa de cobertura –quocient entre exportacions i importacions– va augmentar fins al 92,4% (85,7% en gener-juny de 2022, dades provisionals).
Saldo no energètic
El saldo no energètic va donar un superàvit de 285 milions d'euros, davant el dèficit de 6.069 milions d'euros en l'acumulat fins al juny de 2022, i el dèficit energètic va assolir els 16.705 milions d'euros, inferior al dèficit de 25.894 milions en el mateix període de 2022, el que implica que el dèficit comercial es continua explicant per la dependència de petroli i el gas d'Espanya. Les principals contribucions positives a la taxa de variació anual de les exportacions de gener a juny de 2023 van provenir del sector automòbil (contribució de 3,2 punts), béns d'equipament (contribució de 2,8 punts), alimentació, begudes i tabac (contribució d'1,2 punts) i productes químics (contribució de 0,4 punts). Quant a les importacions, els sectors que van contribuir positivament a la taxa de variació interanual en el primer semestre van ser: sector automòbil (contribució de 2,4 punts), béns d'equipament (contribució de 2,0 punts), alimentació, begudes i tabac (contribució d'1,2 punts) i altres mercaderies (contribució de 0,1 punts).
Les exportacions dirigides a la Unió Europea (63,3% del total) van ascendir un 6,3% interanual en els sis primers mesos any. Les vendes a la zona euro (55,4% del total) van pujar un 5,6% i les destinades a la resta de la Unió Europea (7,9% del total), van créixer un 11,5%. Les vendes a terceres destins (36,7% del total) van augmentar un 2,1% en aquest període, amb increments de les exportacions a Amèrica Llatina (21,2%) i Oceania (17,7%) i descensos a l'Àfrica (-7,6%), Orient Mitjà (-6,4%), Àsia exclòs Orient Mitjà (-2,4%) i Amèrica del Nord (-0,6%).