L'últim any, l'ús de la factura electrònica s'ha accelerat a Espanya, sobretot entre les pimes privades. Amb gairebé 340 milions de documents intercanviats entre empreses i entre aquestes i les administracions públiques, la gestió de les e-factures ha crescut un 31,98% anual, i ha generat un estalvi de 2.600 milions d'euros en el cost de la gestió empresarial, segons l'últim informe Factura electrònica 2022 a Espanya, de la consultora de solucions d'intercanvi electrònic Seres. L'estudi mostra com les xifres d'estalvi també van creixent, l'any passat, un 25,32%. En termes mediambientals, aquest estalvi es tradueix en la reducció d'ús del paper equivalent a 18.966 pins.
L'edició de l'any passat és especialment significativa, ja que dona xifres de la situació prèvies a l'impacte que tindrà l'aprovació de la Llei Crea i Crece, en vigor des del 19 d'octubre de 2022, i l'obligatorietat d'emetre factures electròniques entre empreses i autònoms, al qual les grans companyies hauran de començar a acollir-se a partir de 2024, per a empreses i autònoms que facturin més de 8 milions i per a les altres a la primavera de 2025. Això fa preveure que l'avanç de l'e-factura continuarà creixent, convertint-se en una oportunitat única per agilitar, millorar l'eficiència de les empreses i optimitzar recursos.
Les dades reflectides en l'estudi reflecteixen la important activitat que la factura electrònica està tenint en sectors com el de gran consum, l'automoció, la indústria i la construcció. Les empreses del sector retail, tant en botiga com en fàbrica, van ser les que van emetre un volum de factures electròniques més gran a Espanya, acaparant més del 50% dels documents emesos. El sector de l'automoció, la construcció i la indústria energètica van ser també segments bastant actius en l'ús de factura electrònica, deixant molt enrere a sectors encara reticents en l'ús habitual d'aquesta eina en les seves relacions comercials: l'immobiliari o l'educatiu. També continua sent insuficient el seu ús en àrees de negoci com el sector primari. Javier López, director general de Seres, explica que "les eines digitals, en especial la factura electrònica, sempre han brindat grans beneficis a les companyies. Tanmateix, el caràcter essencial de la digitalització empresarial mai no havia estat tan evident com fins ara".
Les pimes lideren l'ús de l'e-factura
Les petites empreses se situen al capdavant en l'ús de la factura electrònica, encara que aquest últim any també ha despuntat entre les grans empreses. Són més de la meitat les empreses del sector terciari que ja emeten i reben documentació electrònicament -el 62,41% dels documents emesos i el 76,91% dels rebuts van correspondre a empreses relacionades amb aquest sector d'activitat-, seguides molt de prop pels negocis industrials. La comparativa reflecteix que les petites empreses van ser les emissores de factures electròniques més grans durant 2022, amb un 36,17% del total, un 3,34% més que el 2021. Aquesta tipologia d'empreses també va registrar un 32,12% de recepció de factures electròniques, un 1,09% més que l'any anterior.
La tendència va ser diferent en el cas del sector secundari. Aquest sector va comprendre el 47,90% de les empreses emissores i el 42,01% de les receptores, representant el 37,02% dels documents emesos i el 22,57% dels rebuts. En aquest sentit, l'acceptació de l'e-factura al sector primari continua sent una tasca pendent a Espanya. La seva utilització amb prou feines va experimentar canvis significatius respecte a l'any anterior, amb una representació de l'1,87% d'empreses emissores i un 1,75% de receptores. Al seu torn, els documents emesos i rebuts van copar percentatges similars, un 0,57% i un 0,52% respectivament.
Madrid i Catalunya lideren l'ús d'e-factura
Per comunitats autònomes, Madrid encapçala la llista com la més activa el 2022 en volum d'emissió de factures electròniques, amb un 32,11% del total. El segueix de prop Catalunya, que ocupa el segon posat en el rànquing amb el 28,37%; i Andalusia, que se situa tercera amb el 12,07%. A elles les segueixen País Basc (6,46%) i la Comunitat Valenciana (4,49%). En l'extrem oposat, Illes Balears, (0,28%), Extremadura (0,24%) i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla (0%) són les tres comunitats amb els volums d'emissió més baixos en l'àmbit estatal, segons l'estudi Factura electrònica 2022 a Espanya, elaborador per Éssers.