El govern espanyol eliminarà l'IVA de l'oli d'oliva a partir de l'1 de juliol per provar d'abaixar els seus elevats preus, una mitjana que ha generat opinions contràries respecte a la seva efectivitat. Des de Facua-Consumidores en Acció han lamentat aquest divendres que l'Executiu implementi aquesta mesura per "maquillar la seva inacció" davant de les "pujades il·legals" de marges en l'or líquid. A més, ha advertit que, lluny de servir per alleujar la inflació, provocarà un augment de preus.

Segons les anàlisis de l'associació, l'oli d'oliva s'ha encarit fins i tot un 165% als supermercats en els últims dotze mesos, amb una mitjana de pujada en el verge extra de 5,73 euros a les ampolles d'un litre. Les dades publicades pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, reflecteixen que en la setmana del 3 al 9 de juny l'oli d'oliva verge extra estava en origen en una mitjana de 7,36 euros per litre. La primera setmana de gener de 2023 estava en 4,91 euros/litre. La pujada en any i mig ha estat de 2,45 euros el litre.

Tanmateix, les anàlisis de Facua posen de manifest que als supermercats l'ampolla d'un litre de verge extra és avui de mitjana 6,71 euros més cara que el gener de l'any passat: ara es ven per una mitjana de 13,61 euros davant els 6,91 euros de gener de 2023. És a dir, en un any i mig el preu ha pujat en els punts de venda gairebé el triple que en origen.

"La nova rebaixa fiscal sol servirà per fomentar noves pujades de preus al sector o per inflar artificialment les ínfimes baixades que estan produint en algunes marques", ha advertit el secretari general de Facua, Rubén Sánchez, que ha criticat l'"absoluta passivitat" del govern davant de les "pujades il·legals" de marges que s'han produït des de gener de 2023.

Denuncia la passivitat d'Agricultura i Consum

Facua ha recordat que, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, va prometre que vigilaria el compliment de la norma, però ha criticat que "no ha fet absolutament res contra els qui venen inflant fraudulentament els seus beneficis". També han cridat l'atenció al Ministeri de Consum que, després de la "passivitat" mantinguda per Alberto Garzón davant de les seves denúncies, arribant a afirmar-se des de la seva cartera que no tenien competències, fa quatre mesos l'equip de Pablo Bustinduy va anunciar un requeriment de dades a les principals cadenes de supermercats per investigar si s'estaven produint augments il·legals de marges i en quines empreses.

"En el dia d'avui, continua sense fer públiques les seves conclusions ni anunciar cap expedient sancionador", explica Facua. El novembre de l'any passat, l'associació també va denunciar vuit cadenes de supermercats davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per aplicar preus idèntics a les seves marques blanques d'oli d'oliva. Fins ara, explica que "no ha rebut cap resposta".

Amb l'entrada el vigor de la rebaixa de l'IVA als aliments bàsics des de gener de 2023, tots els membres de la cadena alimentària tenen prohibit augmentar els preus, tret que sigui conseqüència d'una pujada en els costos. Durant tots aquests mesos, Facua ha denunciat en "nombroses" ocasions davant del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 que "aquestes empreses han incomplert reiteradament la mesura, ja que totes elles han augmentat preus i, amb això, ampliadament els seus marges de benefici".

Una pujada del 75% en 12 mesos

L'organització de consumidors ve realitzant una anàlisi de l'evolució dels preus afectats per la rebaixa de l'IVA a aliments bàsics des que va entrar en vigor la mesura de la rebaixa de l'IVA el gener de 2023. Segons l'últim estudi de l'associació, realitzat a començaments d'aquest mes de juny, l'ampolla d'un litre d'oli d'oliva verge extra s'ha encarit de mitjana un 75,4% en els últims dotze mesos.

En aquest sentit, algunes marques analitzades a determinats supermercats han assolit increments de preus de fins i tot un 165,3% en aquest període. És el cas de l'oli d'oliva verge extra Coosur varietat Hojiblanca i del verge extra marca Hojiblanca a Eroski, que ha passat de 5,99 euros el juny de 2023 a 15,89 euros el juny de 2024.

Facua ha recordat que tant el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 com les autoritats de protecció al consumidor autonòmiques tenen competències sancionadores davant d'aquestes pràctiques. Les hi atorga l'article 47 del reial decret legislatiu pel qual s'aprova el text refós de la llei general per a la defensa dels consumidors.