El sector TIC català va tancar el 2023 amb una aportació al PIB del 9%, una dada que podria haver-se enlairat fins al 9,56% si s’haguessin cobert tots els llocs de feina creats per l’ecosistema. Segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024 elaborat pel Centre Tecnològic presentat aquest dilluns a la Cambra de Barcelona, la indústria va tenir una mitjana de 9.231 vacants sense ocupar que haurien pogut sumar 1.805 milions d’euros als més de 26.446 milions de facturació generats. L’informe publicat escenifica que la manca de talent limita el potencial de creixement del sector, que aquest any ha registrat l’increment de facturació més elevat dels últims cinc anys.

La mitjana de vacants va créixer un 23% respecte a l’any anterior, mentre que la xifra de places de graus universitaris vinculats a l’àmbit tecnològic es va estancar. El 2022 hi havia places per a 2.900 estudiants, tres vegades menys que el nombre d’ofertes laborals sense cobrir.

El creixement en termes de facturació (+12,5%) ja situa el sector TIC per davant de la indústria química, l’automoció i la construcció. En aquest sentit, el nombre d’empreses va augmentar un 0,2%, fins a les 17.854 companyies. Aquest increment contrasta amb la baixada del 0,7% registrada a Espanya en el mateix període. Així, el 20% de les 72.521 empreses TIC establertes a Espanya tenen la seu social a Catalunya. Pel que fa als treballadors, l’any passat es va registrar un increment del 8,59%, fins als 135.000 professionals del sector. Els empleats del sector TIC representen el 4% de la població ocupada, per sobre del 3,5% que representa a Espanya.

Demanda de nous professionals

L’informe també destaca el “desequilibri” entre l’oferta i la demanda i també amb el nombre de candidatures per cada posició. El 2018 hi havia 17 candidatures per cada oferta de feina TIC, mentre que el 2023 n’hi havia 14,3. “Aquesta mitjana està lluny de les 60 candidatures de mitjana que arriben per cada nova oferta d’altres sectors econòmics”, han incidit durant la presentació de l'informe.

Segons les empreses del sector TIC enquestades al Baròmetre, el 80% d’elles preveu augmentar les vendes i el 60,3% creu que farà nostres contractacions. “Catalunya és el segon territori de l’Estat espanyol amb més demanda de nous professionals, però cal equilibrar l’oferta i la demanda per cobrir les necessitats del sector i garantir aquest creixement potencial”, ha assenyalat Sara Díaz, directora executiva de sectors estratègics i talent a Barcelona Activa.

En el context europeu, les dades situen Catalunya en quarta posició pel que fa a la contribució al PIB amb un 9,9%, per darrere d’Alemanya (16,1%), França (14,3%) i Espanya (10,5%). Respecte al nombre d’empreses TIC, Catalunya se situa en sisè lloc amb un 2,7%, però per sota el 3,7% de mitjana europea. En nombre d’empleats, Catalunya se situa en setena posició amb un 4% i per davant d’Espanya (3,5%).

Tot i que Catalunya no destaca en nombre de companyies i empleats, la mitjana de facturació d’aquestes empreses les situen en tercer lloc amb 1,26 milions d’euros. Aquesta xifra situa el territori per sobre d’Espanya (1,25 milions d’euros) i prop de la mitjana europea (1,30 milions d’euros).