La jornada d'ahir va deixar als mercats financers l'última pedra al camí. En la compareixença de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), en la sessió del Senat dels Estats Units, el màxim mandatari va obrir la porta a una pujada de tipus d'interès més accelerada. Powell va assumir que l'economia del país americà continua estant atapeïda, marcada per una incessant inflació que, malgrat donar símptomes de debilitament, "és molt lluny de l'objectiu del 2%" tal com va dir el president. A més d'això, l'ombra de la recessió segueix l'esquena dels Estats Units.
Malgrat tot això, el màxim dirigent del banc central nord-americà va constatar la seva idea que serien necessàries noves pujades de tipus d'interès per rebaixar l'efecte de la inflació. Powell va reconèixer que, de moment, "hi ha pocs senyals de desinflació", malgrat que ell mateix va afirmar fa un mes en el Club Econòmic de Washington que la desinflació havia començat sense torpedinar al mercat laboral.
La Fed manté el missatge hawkish
Sigui com fos, per a Pablo García, director general d'AlphaValue, el missatge entonat per Powell "és continuista i bastant clar: la prioritat de continuar lluitant contra la inflació i mantenir les pujades de tipus per fer més restrictiva la política monetària són molt evidents". Per a diversos agents del mercat, el discurs entonat pel dirigent de la Fed va tenir una alta dosi de negativisme, alhora que va agreujar el seu missatge contra la inflació. Bé és cert que la Reserva Federal ha estat un dels bancs centrals més taxatius a l'hora d'endurir la política monetària. Tant que, en menys d'un any, ha dut a terme fins a vuit pujades de tipus consecutives i, amb la del pròxim 21 de març, seran nou.
Atenent les declaracions del president de la Reserva, l'únic dubte que tenia el mercat sembla haver-se solucionat. I és que, davant del missatge hawkish de Powell, els inversors, analistes i experts del mercat es fan a la idea que l'alça de tipus del propvinent 21 de març serà, com a mínim, de 50 punts bàsics. La Fed tornarà a elevar les taxes d'interès al mateix ritme que ho va fer el desembre, moment en què rebaixo el ritme d'aquestes.
De fet, l'anterior variació monetària va ser d'un 0,25%, sent aquesta la primera vegada que la Fed ho feia des de l'abril passat, moment en què l'organisme estatal va començar a lluitar contra l'escalada de l'IPC. Ara, tant la Fed com el mercat encara una nova pujada de tipus de, com a mínim, 50 punts bàsics. D'aquesta forma, les taxes d'interès de la Reserva Federal ascendiran fins al 5%, com poc, sent aquest el nivell més elevat des de juny de 2006, data en la qual els tipus s'asseien sobre el 5,25%. A més d'això, Powell va explicar que "els tipus d'interès màxims seran més elevats que l'esperat anteriorment", donant per fet que la situació és més complexa de l'estimat fa no molt.
Els tipus podrien anar-se'n al 6% el 2023
Pablo García, director general d'AlphaValue, considera que "uns nivells dels tipus sobre el 6% és una dada més creïble que les dades que estaven projectant". A aquesta opinió se li suma la de James Bullard, governador del Banc de San Luis, que estima unes taxes d'interès entorn del 6% que comenta l'expert.
Powell fonamenta la decisió de continuar apujant els tipus per més temps i a un ritme major a causa de la robustesa del mercat laboral, el qual és un metrònom per a la Reserva Federal. Les bones dades d'ocupació dels Estats Units, unit que els costos laborals s'han accentuat, són dos indicadors que la Fed seguiran elevant els tipus en considerar que l'enduriment monetari, ara per ara, no està perjudicant l'ocupació del país americà.
"Les condicions del mercat laboral són favorables, la creació de l'ocupació es manté forta", va expressar el mandatari en la seva intervenció en el Senat dels Estats Units. D'aquesta forma, Powell va justificar la que serà la novena pujada de tipus d'interès en 12 mesos, malgrat que el mateix va afirmar que la conjuntura econòmica estava debilitant al mercat immobiliari i que encara hi havia possibilitat de caure en una etapa recessiva.
Malgrat això, i encara que l'IPC ha anat cedint a poc a poc, Powell veu "pocs senyals de desinflació", la qual cosa arma el seu missatge de continuar endurint la política monetària. Com apunta Pablo García, de cara a la Fed "res no suggereix que l'ajustament actual hagi estat excessiu, sinó que encara queda camí per recórrer". Amb això, la Reserva Federal aplana el camí a una nova alça de les taxes d'interès, mentre que el mercat es fa a la idea que la pròxima variació econòmica tornarà a ser de 50 punts bàsics, assentant els tipus d'interès en un 5% i consagrant el creixement prematur de la corba de tipus.