El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha decidit mantenir els tipus d'interès en el rang objectiu d'entre el 5,25% i el 5,50%, segons ha informat aquest dimecres.
Així, el banc central nord-americà ha interromput de nou el camí d'enduriment de la seva política monetària després de la pujada de 25 punts bàsics de juliol. Així, sumen fins a onze els increments empresos des que comencés la seqüència el març de l'any passat i que han situat el preu dels diners en el seu nivell més alt des de gener de 2001.
"El Comitè continuarà avaluant informació addicional i les seves implicacions per a la política monetària", ha indicat el banc central, que, per determinar el grau d'enduriment addicional de la política que pogués ser apropiat per tornar la inflació al 2% amb el temps, "tindrà en compte l'enduriment acumulatiu de la política monetària, el decalatge amb què la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, i el desenvolupament dels factors econòmics i financers". En aquest sentit, el Comitè de la Fed ha assegurat que continuarà monitorant les implicacions de la informació entrant per al panorama econòmic.
Previsions econòmiques
La Fed també ha publicat aquest dimecres l'actualització de les seves previsions macroeconòmiques, així com les estimacions dels seus membres sobre l'evolució dels tipus d'interès. El dot-plot, o diagrama de punts, ha tingut algunes modificacions respecte al mes de juny. El sisè mes de l'any, els membres del FOMC esperaven que els tipus se situessin al tancament de 2023 entre el 5,25% i el 6%. Ara, tanmateix, preveuen que ho facin en el rang del 5,5% i el 5,75%.
De cara a 2024, hi ha una clara dispersió entre els que esperen que el preu dels diners estigui entre el 4,5% i el 5,5%, si bé alguns integrants aposten per xifres fins i tot superiors. La projecció central de l'institut emissor apunta que els tipus d'interès se situaran el 2023 entre el 5,4% i el 5,6%, equivalent a la projecció de juny. Per a l'any vinent, la previsió és que la forquilla estigui entre el 4,6% i el 5,4%, davant el pronòstic anterior d'entre el 4,4% i el 5,1%.
PIB dels Estats Units
L'economia de la primera potència mundial va experimentar un creixement anualitzat del 2,1% del seu PIB en el segon trimestre de l'any, en comparació amb el 2% de l'anterior tram, segons l'Oficina d'Anàlisi Econòmica (BEA, per les seves sigles en anglès). Respecte al mercat laboral nord-americà, aquest va crear 187.000 llocs de treball no agrícoles durant el mes d'agost passat, i, a més, l'atur va pujar tres dècimes, fins al 3,8%, segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Treball.
Així, la taxa d'atur als Estats Units es va allunyar del mínim registrat el gener i l'abril, quan va arribar a situar-se en el 3,4%, la qual cosa va suposar la seva menor taxa des de l'any 1969.
Del seu costat, l'índex de preus de despesa de consum personal, la variable preferida per la Fed per monitorar la inflació, es va situar al juliol en el 3,3% interanual, tres dècimes per sobre del mes anterior. La taxa mensual va registrar una expansió del 0,2%, sense canvis des de juny. La variable subjacent, que exclou del seu càlcul els preus de l'energia i dels aliments per la seva volatilitat més gran, va tancar en el 4,2%, una dècima més.