Confusió amb els esperats missatges de la Fed. En un comunicat ha anunciat aquest dimecres que manté els tipus d'interès a la seva actual forquilla del 5,25 al 5,5%, encara que ha contemplat una possible retallada en el que queda d'any, un menys del previst fins ara. "A l'hora de considerar qualsevol ajustament, el comitè supervisarà amb cura la informació entrant, les perspectives i el balanç de riscos", va apuntar el regulador nord-americà després de deixar els tipus en el seu màxim nivell des del 2001. Però Jeremy Powell, president de la Reserva Federal, ha sortit amb urgència a matisar la informació: Powell va assegurar al terme de la reunió que decideix la marxa de la política monetària dels Estats Units que no hi haurà una rebaixa de tipus d'interès fins "que no hi hagi una confiança més gran que la inflació es mou de forma sostenible cap al 2%".

Els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès), l'òrgan encarregat de decidir si pugen o no els tipus, van prendre aquesta decisió al terme d'un encontre de dos dies. El març passat s'havia anticipat la possibilitat que hi hagués tres possibles retallades d'un quart de punt, encara que l'avanç de la inflació va descartar aviat aquest escenari en les previsions dels economistes i el més factible després va passar a ser que n'hi hagués dos. Amb el comunicat, deixaven entreveure que, a tot estirar, n'hi haurà una.

El Comitè de Mercat Obert de la Fed espera que l'indicador d'inflació que vigilen se situï en el 2,6% a finals d'any i arribi al 2,3% el 2025, mentre que el ritme de baixada de tipus no sigui tan ràpid com l'esperat el març per a aquest any i el pròxim. "Necessitem més confiança sobre la inflació i sens dubte millors dades d'inflació seran d'ajuda", va indicar Powell, que es va negar a revelar avançar si la rebaixa d'un quart de punt podria arribar al setembre. La Fed té programades quatre reunions més en el que queda d'any, mentre que les projeccions en les dades macroeconòmiques es mantenen relativament estables, amb un creixement del 2,1% del PIB i una taxa d'atur en el 4%, amb un mercat laboral que continua contractant.

Aquest dimecres es va conèixer que l'Índex de Preus de Consum (IPC) dels Estats Units va baixar una dècima el maig fins al 3,3 % respecte a abril, amb el que la dada porta tot l'any estancat per sobre de l'objectiu del 2% de la Fed. Al seu torn, en els últims dotze mesos l'augment de la inflació subjacent, que exclou els volàtils preus de l'energia i els aliments, va ser del 3,4%, dues dècimes per sota d'abril, i la xifra més baixa des d'abril de 2021. "La dada d'inflació d'avui des que ha estat millor del que la majoria esperava", va indicar Powell, encara que la Fed es fixa en un altre índex de preus conegut com a PCE

Ara, els membres de la Fed que duen a terme el Resum de Projeccions Econòmiques (SEP, per les seves sigles en anglès) van situar els tipus a final d'any en el 5,1% (a la franja entre el 5 i el 5,25%), la qual cosa implica una retallada respecte a la situació actual. Aquesta xifra reflecteix l'opinió de la majoria dels seus integrants, però no suposa forçosament que finalment hi hagi baixades en les pròximes reunions.

"A l'hora de considerar qualsevol ajustament, el Comitè supervisarà amb compte la informació entrant, les perspectives i el balanç de riscos", va apuntar el regulador nord-americà després de deixar els tipus en el seu nivell màxim des del 2001. Una conclusió que va ser anunciada en un comunicat poc abans que el president de la Fed, Jerome Powell, prengués la paraula, matisant el comunicat.