La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va anunciar aquest dimecres que manté els tipus d'interès sense canvis, a la franja del 5,25% al 5,5%, deixant-los en el seu nivell més alt en 23 anys. L'autoritat monetària nord-americana considera encertat ajornar, com a mínim fins al juny, la rebaixa del preu dels diners fins que no tingui constància fidedigna que la inflació està sota control i de manera sostenible en el 2%. "En els últims mesos, hi ha hagut una falta de més avanços cap a l'objectiu d'inflació del 2%", ha advertit del comitè de la Fed, en el seu comunicat.

En el mateix dictamen, la Fed apunta que els riscos per aconseguir la seva doble meta d'ocupació i inflació han avançat cap a un millor equilibri durant l'any passat, encara que les perspectives econòmiques són incertes i el comitè de la Fed continua molt atent als riscos d'inflació. Afegeix que els indicadors recents suggereixen que l'activitat econòmica ha continuat expandint-se a un ritme sòlid i l'augment de l'ocupació s'ha mantingut fort i la taxa d'atur baixa, mentre que la inflació, malgrat haver disminuït durant l'any passat, continua sent elevada. La inflació va deixar la seva tendència a la baixa amb l'inici de 2024 i el mes de març passat es va situar en el 3,5%. Per això, els tipus d'interès poden establir-se en taxes altes més temps de l'esperat pels mercats i els inversors.

La conclusió dels membres del comitè de la Fed, després d'una reunió que ha durat dos dies, va ser anunciada en un comunicat poc abans que el president de la Fed, Jerome Powell, prengui la paraula aquest dimecres per explicar-la i pronunciar un discurs que serà analitzat de prop per veure si dona un panorama més clar sobre les decisions futures del banc central.

Riquesa, ocupació i inflació

En la seva avaluació de les dades macroeconòmiques, la política monetària de la Reserva Federal americana també té en compte l'evolució econòmica. En aquest sentit, per a la seva decisió el marc actual correspon a un primer trimestre de 2024 en què els Estats Units van registrar un creixement del seu producte interior brut (PIB) de l'1,6%, una xifra menor a la qual pronosticaven els analistes i que contrasta amb el vigorós avanç del PIB del 3,4% registrat en l'últim trimestre de 2023.

Al seu torn, l'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,4% al març, el que situa la taxa d'inflació interanual en el 3,5%, molt lluny de la meta del 2% marcada per la Fed, però suposa una millora notable des del pic del 9,1% registrat el juny de 2022, el màxim en 40 anys.

Per la seva part, el mercat laboral nord-americà si ha donat bones xifres a l'economia americana. Al març, es van crear 303.000 nous llocs de treball, una pujada notable en comparació amb els 270.000 de febrer. Va ser una xifra superior al previst pels analistes i que va tornar a demostrar la fortalesa del mercat de treball nord-americà.