La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) adverteix que la condonació general i no condicionada d'una part del deute de les comunitats autònomes de règim comú "contribuirà a agreujar" els seus problemes d'"indisciplina fiscal". En un article en el qual analitza els diferents pactes assolits pel PSOE per investir Pedro Sánchez com a president, elaborat pel seu director executiu, Ángel de la Fuente, subratlla que els acords plantegen "almenys dos riscos i una certesa".

Els esmentats riscos, precisa, tenen a veure amb el creixement econòmic, l'ocupació i la sostenibilitat dels comptes públics, d'una banda, i amb la cohesió social i territorial, per un altre. La "certesa", segons Fedea, és precisament que la condonació de deute autonòmic no ajudarà, sinó al contrari, que els ens autonòmics siguin disciplinats en matèria fiscal. Fedea avisa que l'acord d'investidura entre PSOE i Sumar "escora" el programa del nou Govern "clarament cap a l'esquerra", apuntant a un "significatiu" increment de la despesa pública i de la pressió fiscal.

"A la forta pressió a l'alça sobre la despesa que la recent reforma de les pensions ja generarà en els anys vinents, se sumen ara plans per millorar nombroses prestacions socials i incrementar la despesa pública en sanitat, educació, habitatge i altres àrees", argumenta De la Fuente. Segons el seu parer, algunes de les mesures anunciades, tant d'ingressos com de despeses, "plantegen seriosos dubtes" i podrien portar a noves pujades d'impostos "per a tothom" els ciutadans i no només per als que tenen més rendes.

"Sembla improbable que tot el proposat pugui fer-se sense desequilibrar encara més els comptes públics, en contra de la qual cosa exigirà la Unió Europea després de la reactivació de les regles fiscals, o sense fortes pujades d'impostos per a tothom i no només per als rics", alerta Fedea. "El nou Govern i els seus aliats semblen oblidar que tals pujades també tenen un cost en termes de menor renda disponible i benestar per a amplis segments de la població i podrien tenir efectes adversos per a tothom a través de la seva incidència sobre el creixement econòmic i l'ocupació", denúncia.

Risc de finançament privilegiat per a Catalunya

Per a Fedea, alguns aspectes dels pactes entre el PSOE i els partits nacionalistes poden resultar "molt problemàtics", com l'exigència de Junts que se cedeixi a Catalunya el 100% dels tributs estatals recaptats al seu territori.

"En contra de l'anunciat en alguns mitjans de comunicació, no existeix un acord sobre tal cessió, que de moment seria només una reivindicació de Junts. Amb tot, no resulta en absolut tranquil·litzador que el PSOE hagi acceptat iniciar un procés de negociació sobre el finançament de Catalunya que es desenvoluparà en un marc bilateral i partint d'un sorprenent diagnòstic comú que suposa acceptar, en bona part, les tesis nacionalistes sobre les suposades deficiències i abusos del sistema actual", apunta Fedea.

De la Fuente no veu probable que aquest procés de negociació culmini en la present legislatura amb un acord entorn de les reivindicacions de màxims dels nacionalistes, però no descarta "concessions significatives que podrien passar per un estatus especial per a Catalunya tant en les negociacions sobre la reforma del finançament com en la seva posició en el nou model". Les esmentades concessions, precisa, es traduirien en una menor aportació de Catalunya a la caixa comuna i, per tant, "en un finançament privilegiat en alguna mesura".

"Existeix el risc, a més, que tals concessions marquin el començament d'una deriva confederal que aniria reduint gradualment els marges per a l'anivellament interterritorial i, amb ella, per a la redistribució personal més enllà de l'àmbit intern de cada comunitat. Aquest procés comportaria un gradual debilitament de l'Estat, que podria arribar a veure's privat dels recursos i eines necessaris per exercir les seves funcions bàsiques," afegeix.

Efectes negatius per a l'ocupació

Per a Fedea, els pactes d'investidura deixen obertes moltes qüestions "importants", limitant-se a vegades a obrir un procés de negociació a l'avenç del qual se supedita la continuïtat de la legislatura per part dels partits nacionalistes. "La incertesa és, per tant, molt gran i caldrà veure com evolucionen i en què es concreten les negociacions per poder fer una valoració més informada de les seves implicacions", subratlla l'entitat.

Altres aspectes de l'acord de coalició entre PSOE i Sumar que Fedea considera "molt discutibles" són la reducció per llei de la jornada laboral sense ajustar proporcionalment els salaris, la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins al 60% del salari mitjà i l'enduriment de les condicions d'acomiadament i despengi.

Aquestes actuacions, avisa De la Fuente, tendeixen a augmentar els costos unitaris de les empreses i a reduir la seva flexibilitat interna, trencant així un aspecte important de l'acord assolit al seu dia entorn de la recent reforma laboral. "Tot això, al seu torn, pot comprometre la competitivitat de les empreses i la seva capacitat d'adaptació davant de xocs adversos, amb efectes negatius sobre l'ocupació," conclou.