Pensió a la carta. Aquesta és la solució que proposen des del tink tank Fedea per augmentar el nombre de persones amb més de 65 anys que desitgen una transició més suau del treball a la jubilació. Una proposta que ha de ser voluntària, com han explicat Ángel de la Fuente (director de Fedea) i els autors de l'informe Envelliment, mercat de treball i majors i jubilació, Ignacio Conde-Ruiz i Sergi Jiménez-Martín.
En nou model es basa en una flexibilitat absoluta per al treballador que pot decidir jubilar-se abans de temps si el desitja o per motius de salut amb una petita minva de la pensió, retardar-la per poder continuar treballant, bé en la mateixa empresa, o bé en altra amb contracte laboral o amb contracte parcial, que sigui reversible en qualsevol moment el que permetrà entrar o sortir del mercat laboral quan el treballador ho considera necessari i, la màxima, que compatibilitzar salari i pensió no tingui condicions com succeeix actualment. Avui, els ingressos que s'obtinguin per un treball per compte propi no poden superar el salari mínim interprofessional (SMI) i s'ha d'esperar un any per accedir a la jubilació activa una vegada es comença a cobrar la pensió.
Ignacio Conde-Ruiz assenyala que l'actual model sembla estar dissenyat per desincentivar la continuïtat dels treballadors sèniors al mercat laboral. "A Espanya, la legislació laboral pensa que els treballadors grans molesta. Es parteix d'una concepció obsoleta de què un jubilat que continua treballant treu l'ocupació a un jove, una cosa que va passar fa anys quan les dones es van incorporar al mercat laboral o, ara, amb els immigrants."
L'informe del fet que l'actual sistema de jubilació espanyol és ineficient, primer, pel seu caràcter dràstic, sense gairebé fórmules de transició gradual entre l'etapa de treball retribuït i la de pensionista. Assenyala que cal passar de treballar 40 hores setmanals a zero, la qual cosa, no és assenyada per a Fedea. I segon, perquè, per regla general, la pensió és incompatible amb el treball retribuït. Existeixen algunes excepcions a aquesta regla general d'incompatibilitat (la jubilació activa, la jubilació parcial, la flexible i la compatible amb treball autònom), encara que amb "grans desincentius" que fan que amb prou feines siguin utilitzades.
Respecte a les modificacions introduïdes per la reforma de pensions de José Luis Escrivá, s'avança en l'intent d'allargar la vida laboral més enllà de l'edat legal de jubilació (ja pràcticament en 67 anys), però segons l'opinió de Fedea la demora voluntària de la jubilació s'ha fet "tímidament" i s'avança poc en fórmules per compatibilitzar la pensió i el treball remunerat seguint la tendència de la majoria dels països del nostre entorn.
Nou contracte
A fi de generar aquesta flexibilitat que precisa l'actual model de jubilació, Fedea proposa un nou contracte laboral que els treballadors haurà de tornar a firmar amb la seva empresa, si no optar per canviar-se d'ocupació, que permetria que les persones que el desitgin puguin prolongar la seva activitat més enllà de l'edat legal de jubilació amb l'objectiu del nou contracte és reduir al màxim les suspicàcies de les empreses. A tal finalitat, el nou contracte deixaria a zero el comptador de la indemnització, evitant la temptació d'alguns treballadors de continuar en la seva ocupació a fi de cobrar indemnització per tot el temps que porta fet servir en l'empresa en cas d'acomiadament.
En cas de ser així, l'empresa estaria obligat només a pagar la indemnització pel període cobert amb el nou contracte o amb alguna fórmula que es pogués establir, perquè el treballador tingui limitada la indemnització. Des de Fedea assenyalen que en cas que l'empresa decidís un expedient de regulació d'ocupació, podria prioritzar aquells treballadors que tenen dret a la pensió, que es queden menys desemparats, que altres membres de la plantilla més joves.
Dins d'aquesta pensió a la carta, la cotització que el sènior que decideixi compatibilitzar ocupació i jubilació també tindrà una flexibilitat màxima a elegir pel treballador. Podria voler no continuar cotitzant, el que suposaria que la pensió a cobrar quan abandoni l'activitat, seria la que li correspondria quan va començar a compatibilitzar-la amb una ocupació. Però, també podria optar per continuar cotitzant, la qual cosa redundaria en una pensió més gran que s'ha de recalcular en funció de la seva cotització.
Unificar les pensions
Igualment, Fedea proposa d'unificar totes les modalitats de jubilació actuals en una de sola des de la primera edat possible de jubilació anticipada (61 o 63 anys). Així, el nou sistema de jubilació activa ha de permetre una pensió compatible amb el treball en totes les edats, segons la decisió del mateix treballador que pot optar per cobrar-la abans d'arribar a l'edat legal. A més, no s'ha de penalitzar sobre l'import de la pensió després de l'edat normal de jubilació i amb penalització dependent del nivell salarial, salut o penositat de l'ocupació, abans de l'edat normal de jubilació.
Amb la finalitat d'evitar qualsevol forma de discriminació, la nova jubilació activa no hauria d'excloure cap treballador, sempre que compti amb un mínim d'anys cotitzats i amb el dret a alguna forma de jubilació. Insisteixen en Fedea en l'eliminació de l'obligació de passar un any per la jubilació demorada (o la inactivitat) per accedir a la jubilació activa a totes les edats i la possibilitat de continuar en el mateix treball a temps parcial amb qualsevol percentatge de jornada.