El desplegament del pla europeu de recuperació va més lent del previst. El baix nivell d'execució del pla que permetrà a Espanya canalitzar 69.500 milions d'euros en ajuts de la UE impedeix que els diners arribin al teixit productiu al ritme desitjat per donar suport a la recuperació econòmica després de la crisi de la covid. Dels 33.000 milions d'inversió previstes en els onze Perte convocats pel Govern, els projectes estratègics que canalitzen en gruix de les inversions, només s'han adjudicat alguna cosa més de 3.000, segons l'últim balanç d'execució que realitza la patronal CEOE. Fedea, la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada, ha estat l'últim organisme en sumar-se aquestes crítiques al baix ritme de desplegament dels fons que les empreses, moltes d'elles pimes, venen realitzant en els últims mesos.
En el seu balanç del primer any i mig de funcionament del Pla de Recuperació espanyol, difós aquest dilluns, conclou que l'execució de les inversions previstes en el mateix s'està duent a terme amb "excessiva lentitud", per la qual cosa reclama canvis en el disseny del pla que vagin encaminats a donar més protagonisme a les Comunitats Autònomes en el disseny i l'execució del pla.
"En el seu primer any i mig de vigència a Espanya, (el Pla) deixa un sabor agredolç. El lideratge d'Espanya en l'aprovació del Pla i el desemborsament dels primers trams de fons conviu amb la percepció d'una excessiva lentitud en l'execució de les inversions i amb dubtes sobre la qualitat d'algunes inversions i reformes", assenyala Fedea a l'informe, realitzat pel seu Grup de Treball Mixt Covid-19.
El treball realitza un balanç de les debilitats del pla i llança una sèrie de recomanacions perquè encara s'està "a temps" de corregir el rumb del Pla. En aquest sentit, opina que la presentació per part del Govern d'una Addenda al mateix suposa "una excel·lent oportunitat per donar-li un nou impuls al Pla".
Respecte als punts febles del pla, els autors de l'informe de Fedea destaquen la falta de suficients aportacions de les empreses en el seu disseny; el "limitat" paper de les administracions territorials a la seva redacció, i la "lentitud" amb què estan arribant els fons europeus als seus destinataris.
Respecte a les convocatòries i procediments de tramitació, Fedea critica l'"excés" de tràmits burocràtics, que de vegades hi hagi requisits "poc raonables, terminis massa ajustats, avals excessius i massa restriccions a l'elegibilitat de certs tipus de despesa".
"Tot això dificulta l'accés de les pimes als ajuts i redueix el seu atractiu també per a les empreses grans", adverteix Fedea, que també aprecia "límits excessius" al finançament d'inversió industrial, relacionats en part amb el marc europeu d'ajuts d'Estat i amb restriccions mediambientals.
Projecte tractor territorial
Com a proposta per reforçar el paper de les administracions territorials, que són les que canalitzen els fons que els ministeris assignen en les corresponents conferències sectorials, Fedea advoca a més per incorporar al pla una nova figura de projecte tractor territorial, que permeti dissenyar actuacions "d'envergadura", adaptades a la realitat socioeconòmica de cada comunitat autònoma, així com per establir mecanismes d'avaluació independent del Pla, almenys per als resultats dels principals programes i projectes.
Respecte a les reformes previstes en el Pla, considera que, en general, "estan sent poc ambicioses i en ocasions contraproduents". En aquest sentit, Fedea reitera la seva preocupació, especialment, pel possible efecte de la reforma de pensions sobre la sostenibilitat dels comptes públics.
Insisteix amb la "motxilla austríaca"
Sobre això, considera que és "especialment important" que la segona fase de la reforma de pensions inclogui mesures que contribueixin significativament a millorar la sostenibilitat del sistema, fonamentalment mitjançant el control del creixement de la despesa. "Hauria de considerar-se la introducció de comptes individuals de capitalització que facilitin la mobilitat laboral (l'anomenada motxilla austríaca) i l'inici de la transició cap a un sistema de pensions de comptes nocionals amb una rendibilitat lligada al creixement de la massa salarial o el PIB.
A la vista de com marxa el Pla de Recuperació rere any i mig de funcionament, Fedea insta al Govern a asseure's amb les institucions europees per tractar d'estendre els terminis d'execució i per aclarir, i idealment ampliar, els marges disponibles en matèria d'ajuts d'Estat i requisits mediambientals" a fi de facilitar el finançament i posada en marxa de projectes d'inversió, especialment els de més interès estratègic", assegura.
Així mateix, advoca per elaborar un full de ruta "realista" per a el desplegament de la resta del Pla que compti amb un consens polític, social i territorial tan ampli com sigui possible.
També aposta per augmentar l'"ambició" de les reformes compromeses en el Pla, per millorar el disseny, difusió i execució de les convocatòries i licitacions mitjançant l'agilitació de tràmits, una col·laboració major amb entitats privades i l'ús d'incentius fiscals com a mecanisme d'implementació de certs ajuts.