La Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur) ha portat el decret llei de la Generalitat que regula aquest sector al Tribunal Constitucional. Ho ha fet mitjançant un recurs d’inconstitucionalitat que ha presentat el grup parlamentari del PP. El Parlament de Catalunya va aprovar aquest decret el desembre passat.

Entre els arguments que s’exposen al recurs, la patronal catalana de propietaris de pisos turístics destaca el suposat “abús” del govern espanyol per dictar normes que adopten la forma de decrets llei. Assenyalen que aquesta normativa afecta “els drets de propietat i llibertat d’empresa reconeguts constitucionalment, cosa que no està permesa regular amb un decret llei”. En un comunicat, afegeixen que el turisme i el seu creixement “no és un fenomen nou” i, per tant, no requereix “una immediata i urgent” resposta normativa.

En aquest sentit, indiquen que la nova regulació començarà a tenir efectes sobre el parc d’habitatges en un termini mínim de 5 anys. Per això, subratllen que “no hi pot haver una necessitat urgent i extraordinària si es requereix un desenvolupament posterior del planejament urbanístic de cada municipi i es dona un termini de 5 anys per fer-ho”.

També incideixen en la “vulneració” del principi constitucional de seguretat jurídica i com la limitació de l'atorgament de llicències per a l'exercici de l'activitat afecta el dret a la propietat. Posen el focus en els “greuges comparatius” entre municipis. Assenyalen que el decret llei pressuposa problemes d’accés a l’habitatge en 262 municipis en els quals a partir d’ara l’activitat de lloguer d'habitatges d'ús turístic queda subjecte a un règim jurídic més restrictiu que a la resta.

“La definició dels requisits per estar en aquesta llista són imprecisos i estan exempts de criteris tècnics” destaca el president de Federatur, David Riba. “Si el municipi on tinc la meva activitat econòmica es troba inclòs en aquesta llista, se m'aplica el règim jurídic restrictiu i limitatiu; si el municipi no està inclòs no s'aplica aquest règim. Sembla una loteria”.

Norma "expropiatòria"

Segons s’apunta des de Federatur, la regulació del decret resulta “materialment expropiatòria” del dret a l'exercici de l'activitat d'arrendament d'habitatges d'ús turístic. Entenen que, segons la llei, aquestes llicències haurien de ser “indemnitzades amb compensacions de caràcter econòmic, però l’actual redactat no fixa indemnitzacions, només es dissenya un règim transitori que permet als titulars de les llicències expropiades continuar amb la seva activitat durant un termini de cinc anys”.

Afegeixen que no s'apunten criteris objectius de valoració del dret expropiat ni de la valoració de la contraprestació, i se situa sobre el propi expropiat la càrrega de fixar la seva pròpia indemnització, “situació absolutament inaudita i contrària a qualsevol garantia expropiatòria”.

Pel president de Federatur, David Riba, “la via del Constitucional era el camí que ens quedava per seguir defensant els nostres interessos com a sector”. Tot i això, Riba assegura que continuen posant-se a disposició del govern espanyol i de totes les administracions per dialogar i aportar la visió d’un sector econòmic que representa el 39,4% del total de places d’allotjament turístic del territori, genera més de 25.000 llocs de treball i té un impacte econòmic de 21.000 milions d’euros.