Alberto Núñez Feijóo ha mostrat reticències respecte a l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell i la seva posterior fusió. Encara que ha assegurat que no disposa de tota la informació, el líder de l'oposició s'ha mostrat recelós respecte a una operació que concentraria encara més el sector financer i, a més, eliminaria una entitat que va bé i té arrelament al territori.
El president del PP ha anat a la reunió del Cercle d'Economia, en la qual ha fet un míting contra Pedro Sánchez. En el torn de diàleg amb Jaume Guardiola, el president del Cercle i exconseller delegat del Sabadell li ha preguntat el seu posicionament respecte a l'opa. Feijóo ha aprofitat per atacar el president del govern espanyol, perquè no ha estat informat, i després ha provat de mullar-se poc, però ha acabat fent-ho una mica més.
"Un banc està molt imbricat en la societat, és molt porós, està en moltes empreses, i quan va bé, creix i és un element de cohesió empresarial, cal tenir-ho molt clar per autoritzar la fusió, sobretot quan no és buscada, però no tinc tota la informació. És bo que hi hagi més bancs que tres o quatre", ha dit Feijóo a Barcelona.
En ser preguntat per com valorava l'opa, ha respost amb sinceritat. "No és fàcil perquè tinc Oliu aquí davant", ha dit, la qual cosa ha despertat rialles de l'auditori. "El meu partit a Catalunya està en contra d'aquesta opa", ha continuat. "La meva posició és la prudència, perquè jo necessito informació, saber quin és l'informe de la CNMV, de la CNMC i del Banc d'Espanya", ha explicat, però ha acabat mostrant les seves reticències.
El Sabadell i l'opa han estat protagonistes de la segona jornada de la reunió del Cercle, que al matí ha rebut el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que s'ha mostrat frontalment en contra de la fusió, diguin el que diguin els accionistes del Sabadell, per les conseqüències en la competència, la inclusió financera i el territori. Josep Oliu i César González-Bueno, president i CEO del banc, l'escoltaven i van poder saludar-lo abans i després de la seva intervenció.
Feijóo i el finançament autonòmic
Una altra de les preguntes esperades era sobre el finançament autonòmic, perquè el Cercle s'ha mostrat clarament a favor d'una reforma amb un model propi per a Catalunya. Feijóo ha apostat per una reforma, però no l'ha concretat, l'ha centrat en el sistema sanitari i ha aprofitat també per a atacar al govern de Sánchez, que ha dit que és “impossible” que el reformi.
Feijóo ha apostat per reformar el finançament autonòmic, però no s'ha mullat respecte a com ha de ser el model que doni més recursos a les CCAA i l'ha barrejat amb una reformulació del sistema sanitari i el seu finançament, amb el que la seva resposta ha quedat més ambigua i no ha donat contestació a la reclamació dels empresaris catalans.
“El sistema actual no és suficient per a la cartera de serveis de la CCAA, és imprescindible que es reformi”, ha dit. “Hi ha tres CCAA que no podran pagar el deute: Catalunya, València i Múrcia. I dos d'elles, les pitjor finançades: València i Múrcia”, ha seguit, obviant que Catalunya també està infrafinançada, cosa que el seu partit mai ha admès.
Llavors ha tret a relluir la reforma sanitària: “Un president autonòmic sap que la principal despesa és la sanitat, i si no hi ha un pacte en el sistema nacional de salut, el sistema no aguantarà. Comencem pel principi i posem-nos d'acord en el finançament del sistema nacional de salut”.
Només s'ha referit al cas concret de Catalunya per criticar els impostos propis de Catalunya, que ha qualificat com “desincentivadors” per a l'activitat econòmica i empresarial i que provoquen que empreses i fortunes es deslocalitzin.
Un míting contra Sánchez
Durant la seva intervenció inicial, Feijóo va fer un míting contra el govern espanyol davant els empresaris i la societat civil catalana. Més polític que econòmic, assegurant que s'han perdut cinc anys i qualificant de “desgovern” el projecte de Sánchez.
Pel que fa a l'economia, ha fet un diagnòstic molt negatiu dels últims anys. “Sé que en poques hores vindrà un senyor que dirà que l'economia va com un coet, però ja els asseguro jo que no”, en referència a Sánchez, que clausura la reunió aquest divendres al migdia. Per a demostrar-ho, s'ha referit al deute, que “necessitarem tres generacions per a pagar-lo”, la pujada de les càrregues socials al treball i l'estancament de la renda per càpita. “Quan parlem amb la gent, el que enlaira realment són els preus”.