Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que publiquem cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si la vols rebre, apunta't aquí.
Hola a tothom des de la redacció d'ON ECONOMIA. Just ha acabat l'Eurocopa i estem a les portes dels Jocs Olímpics, dos esdeveniments que sempre van acompanyats del moviment de milions de persones a les seus, per presenciar la competició i, en molts casos, ja de passada, fer una mica de turisme. Doncs sort que cap d'aquests esdeveniments no ha tingut lloc a l'Estat i, més en concret, a Catalunya, doncs ciutats com Barcelona es troben aprop del col·lapse turístic, fins al punt que les habituals queixes dels locals s'han transformat ja en manifestacions. Sobre això escrivia aquest diumenge Germán Aranda, amb dades de la importància del turisme per a l'economia, amb experts i amb una anàlisi de l'impacte del fenomen en la vida de les persones, començant per l'habitatge i acabant per l'ocupació. També vam comptar la setmana passada amb una anàlisi de Pau Vila, en la que instava els contraris al turisme a que expliquin com crearien l'ocupació i el PIB que generen els visitants.
Però hem explicat més coses. Aquesta és la meva selecció de continguts de la setmana:
1. La presidenta de Paradors, i exministra de Transports, Raquel Sánchez, també alerta de l'impacte del boom turístic que viu Espanya. Entrevistada per Cristina Hidalgo, no es mostra preocupada pel fet que aquest any l'Estat arribi als 100 milions de visitants, però sí es mostra favorable a que es potenciïn altres destins, a més dels de sol i platja, perquè no es concentrin en zones ja tensades, com les grans ciutats, la costa i les illes. El que sí preocupa Sánchez són els pisos turístics i demana mesures valentes per controlar-los. En el camp polític, l'exalcaldessa de Gavà veu el socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya, però això no depèn d'ella.
2. Al terreny polític es mou ja la reducció de la jornada laboral, tot i que encara no està tancada la negociació entre Yolanda Díaz, CCOO, UGT i, sobretot, la CEOE. I és que Foment del Treball, que forma part de la CEOE, està negociant amb Junts i el PNB perquè vetin la seva tramitació parlamentària al Congrés, com va avançar Josep Maria Casas. Els partits català i basc van formar part del bloc d'investidura de Pedro Sánchez i els seus vots poden ser vitals perquè s'aprovi la mesura, que no agrada als empresaris.
3. Les noves tendències al món laboral són sovint difícils d'acceptar o d'entendre. La que està cada vegada més en auge és el quiet ambition, que es podria traduir com ambició silenciosa. Com va explicar Sara Casas, cada vegada més treballadors busquen un millor equilibri entre la feina i la vida, per gaudir més del seu temps i rebaixar l'estrès, encara que això pugui suposar menys possibilitats de promoció professional. Es pregunten per a què i per a qui treballen i han establert el seu propi concepte d'èxit, expliquen els experts.
4. Els empleats del conegut Centre d'Oftalmologia Barraquer no han de preguntar-se per a qui treballen. S'han complert ja 145 anys des que el primer Barraquer va obrir el primer servei hospitalari per a la cura dels ulls, i ara, segle i mig després, la cinquena generació de la família ja és en llocs destacats. Entre ambdós fets hi ha infinitat de fites, entre les que destaca, dels últims anys, l'obertura del Barraquer Eye Hospital a Dubai. I és que cal anar també cap a on són els diners.
5. D'una empresa més que centenària a una altra nounada: la start-up Atom H2 Energy Tech, que genera combustible a través d'hidrogen. Anna Martín i Marcel Rovira, els seus fundadors, expliquen que després d'estudiar enginyeria de disseny industrial, van entrar al món de l'energia renovable i van crear un dispositiu que genera i emmagatzema combustible d'hidrogen. Un projecte que els va portar a Silicon Valley, on van participar en un programa d'incubació, i a rebre també l'ajuda del programa EduCaixa.
6. La intel·ligència artificial és una de les principals fonts d'innovació, i a ON ECONOMIA li prestem especial atenció. Una de les informacions que Núria Casas ha publicat aquesta setmana és com l'IA generativa decidirà la concessió d'hipoteques. A la nostra secció ON-IA, expliquem també com empra Zara la intel·ligència artificial per preveure la demanda de roba o com Google incorporarà les seves aplicacions d'IA al Gmail.
Això és tot. Si t'agrada la nostra newsletter, anima altres persones a què s'apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!