Amb una trajectòria de sis anys posant facilitats a les start-ups espanyoles perquè obtinguin recursos en el mercat de capitals, la consultora independent UpBizor considera que és el moment de contribuir encara més als projectes emprenedors que estan en una segona fase de creixement, per la qual cosa el volum de finançament requerit ja és superior a les etapes inicials. És per això que, de la mà del fundador i director, Jordi Altimira, la consultora ha decidit apropar-se a una de les principals places del mercat de capitals a Europa: la City londinenca. La companyia ha obert una oficina a Londres, on ha traslladat tres consultors qualificats de l'equip de 30 professionals que treballen a Barcelona per a tot Espanya, per estar més a prop del capital per finançar pimes i start-ups espanyoles. Altimira declara que "Espanya s'ha convertit en un dels principals ecosistemes tech d'Europa, amb un ecosistema consolidat i generació d'empreses que compten amb un alt potencial". Aquest fet implica que, en fases avançades de capitalització i deute privat (venture debt), "les empreses espanyoles requereixen fons internacionals i a Londres n'hi ha una gran concentració", explica. De fet, la relació entre Espanya i Londres, pel que fa a la disponibilitat de fons de capital risc o de deute privat, és de cinc a cinquanta, remarca el conseller delegat d'UpBizor i destaca que és així "tot i el Brexit".
Altimira coneix de prop com n'és d'important tenir el capital a l’abast. Com a emprenedor i professional de la banca privada, Altimira va viure 12 anys a la capital britànica i considera que "hem d'aportar valor en fases de growth entre empreses espanyoles i fons internacionals, i estar a prop del capital és molt important". La principal activitat de la firma ha estat contribuir al desenvolupament d’empreses emergents que es troben en fases de capitalització entre FFF (Family Friends and Fools) i fase llavor (seed). Amb l'aterratge a Londres, les expectatives que s'ha marcat la consultora són elevades. "Volem captar 100 milions d'euros de finançament per a companyies espanyoles, aquest any; uns 25 milions més dels que hem gestionat durant 2022", assegura. Perquè, tenir a l'abast el mercat de capitals, permetrà que UpBizor doni solucions en matèria de finançament als plans de negoci de les empreses, més enllà de les possibilitats que ofereixen les línies de finançament públic ENISA -empresa pública espanyola-. Només el 2022, UpBizor va sumar més de 1.000 sol·licituds, de les quals 250 van ser de préstecs ENISA, havent aconseguit superar els 25 milions d'euros de finançament públic per a start-ups a través d'aquesta empresa pública. Aquesta xifra equival a més del 20% del total del pressupost d’ENISA i, de cara a 2023, estima augmentar-lo al 30%.
Jordi Altimira adverteix que és tan important conèixer l’empresa on es vol invertir -pla de negoci, perspectives, equip humà...- com "avaluar qui pot o vol ser inversor, és a dir, d’on ve el capital i, concretament, què persegueix el soci capitalista". Ho comenta per fer valdre la tasca que, com a proveïdor extern, fa la consultora UpBizor en start-ups i microempreses que estan en estadis inicials de desenvolupament i que "no es poden permetre la incorporació d’un financer". És així com UpBizor assessora sobre les eines de finançament, "buscant una cosa primordial per al creixement dels projectes empresarials: tenir un equilibri adequat del cost del capital".
La labor d’UpBizor, destaca Altimira, ha contribuït a la consolidació de projectes diversos, en àrees tan dispars "però sempre innovadores" com serveis de programari (SaaS), mobile apps, e-commerce, fintech, web3, biotech i healthtech. Per la consultora han passat des de Factorial, Belvo, Ukio, Hellotickets o Innovamat a Beta Robots, Flowww, Born Rosé, Shakers, Shargo, Tu Gesto, Scuffers, Hamelyn i Colibid, per citar algunes start-ups.