El reelegit president de Fira de Barcelona, Pere Relat, ha anunciat aquest divendres que la institució firal ha registrat uns resultats rècord el 2024, amb un guany operatiu (ebitda) de 53 milions d'euros i uns ingressos de 300 milions d'euros, amb un creixement del 24% i el 16%, respectivament sobre el 2023. "Aquests magnífics resultats són fruit del treball dels últims anys i de l'últim mandat que ha estat molt intens i que ha esquivat la crisi de la pandèmia", ha destacat Relat. El benefici abans d'impostos s'ha situat en prop de 20 milions d'euros, en un exercici "extraordinari" per la importància dels esdeveniments celebrats al llarg de l'any, ha valorat el director general de Fira, Constantí Serrallonga.

Amb aquesta base, Fira de Barcelona afronta 2025 per seguir sent un referent entre les ciutats firals més importants del món i el desenvolupament de l'activitat firal, però també amb tres grans projectes sobre la taula. El president de Fira ha esmentat el moment en què es troben les obres per a l'ampliació dels espais firals de l'anomenat Hall 0, al recinte de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), la continuació dels treballs per a la remodelació i transformació de les àrees firals de Montjuïc, que han de ser un motor per a la ciutat de Barcelona, i la incorporació a partir del gener de 2025 de la gestió del Circuit de Barcelona-Catalunya.

El lideratge global en fires i congressos i el pes de la institució en l'economia local i catalana ha estat un dels aspectes a què s'ha referit l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant l'acte celebrat aquest divendres per fer balanç de l'activitat de Fira, amb posterioritat a la reunió del seu consell general. De la trobada, que també ha servit per a la reelecció de Pau Relat, Collboni ha subratllat el consens de totes les administracions i l'ha posat d'exemple de l'èxit de la col·laboració publicoprivada, tant pel que fa al seu impacte en l'economia local com per la projecció internacional de l'economia i de la ciutat. Collboni ha destacat la unanimitat en la reelecció de Pere Relat.

Per la seva banda, el reelegit president s'ha referit a l'últim període -que ha estat de sis anys en lloc de 4; 2018-2024- com l'etapa "per assentar les bases del futur de Fira", amb una clara "ambició de creixement" que es tradueix en l'atracció de nous salons com l'ISE i la consolidació del Mobile World Congress (MWC) fins als 2023; a més de la integració del Circuit de Barcelona-Catalunya. Respecte a aquesta última activitat, Serralonga ha concretat que els primers passos són la incorporació de la plantilla a l'estructura de Fira i, en el camp de la gestió, "garantir l'èxit del campionat de Fórmula1 i MotoGP". En segon terme, s'iniciarà el treball per convertir la instal·lació esportiva en un recinte per acollir esdeveniments culturals, "en col·laboració amb l'empresa de serveis municipal B:SM, per la seva experiència en l'organització d'esdeveniments al recinte de l'Anella Olímpica de Barcelona", ha afegit el director general. També volen que el Circuit sigui un pol de desenvolupament de la indústria de la mobilitat sostenible, ha corroborat Pere Relat. 

Aquest 2024, Fira de Barcelona ha celebrat 270 salons, congressos i actes diversos, a més dels coorganitzats a altres països, als seus tres recintes (Montjuïc, Gran Via i el Centre de Convencions Internacional de Barcelona -CCIB-). "Les expectatives per al 2025 són també molt positives", ha avançat Serrallonga. La institució espera superar la facturació d'enguany, de 300 milions, amb un calendari firal que inclou el MWC, ISE, Smart City Expo World Congress, Seafood Expo Global, com a grans salons, però no serà comparable el 2024, ja que enguany han coincidit les edicions triennals de salons com Alimentària, que mouen molts visitants.

Com a novetat, entre altres, s'integraran a l'oferta firal Vitafoods Europa i Labelexpo Europe, esdeveniments del sector dels aliments nutracèutics i la impressió d'etiquetes i embalatges, respectivament; a més de l'organització del Padel World Summit i la fira Vibra, sobre benestar i salut femenina. 

Finançament assegurat per a les ampliacions

El director general, Constantí Serrallonga, ha declarat que respecte al projecte de remodelació del recinte de Montjuïc, es preveu que durant el 2025 es triïn els estudis arquitectònics per desenvolupar la primera fase de les obres, per a ultimar la major part de la reforma de cara a 2029, any en què es commemorarà el centenari de l'Exposició Universal de 1929, que va assentar les bases del que és avui Fira de Barcelona.

Per a aquesta remodelació i seguir amb la fase d'obres de construcció del Hall Zero -que ampliarà el recinte de l'Hospitalet fins a 300.000 m²-, Serrallonga ha assegurat que "d'aquí a uns mesos es tindrà enllestit l'acord de finançament necessari per abordar ambdós projectes". Cal recordar que Fira 2000 -l'entitat encarregada de l'execució- va anunciar una inversió de 323 milions d'euros per al recinte de l'Hospitalet i que la remodelació de Montjuïc té un pressupost inicial de 290 milions d'euros. 

En el cas de l'Hospitalet, segons el projecte financer, Fira 2000 recorrerà a l'endeutament. Es preveu sol·licitar fins a 350 milions d’euros a la banca: 175 milions a través d’un préstec sindicat o “qualsevol altre tipus de préstec”; i 175 més procedents del Banc Europeu d’Inversions (BEI). A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet negociaran amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus, segons els plans inicials.

Fira 2000 està integrada per Generalitat de Catalunya (55,24%); Ajuntament de Barcelona (23,47%); Diputació de Barcelona (7,09%); Àrea Metropolitana de Barcelona (7,09%); Ajuntament de l’Hospitalet (5,54%); i la Cambra de Comerç de Barcelona (1,57%).