Fitch Ratings ha millorat la nota de crèdit del deute a llarg termini de la Generalitat. Aquesta agència de qualificació ha elevat fins a BBB el ràting de l'administració catalana, que ja es trobava en grau d'inversió, a causa de "la reavaluació de la probabilitat de suport extraordinari que el govern central podria donar a les comunitats autònomes".

Aquesta millora de la nota arriba després de l'acord entre ERC i el PSOE per a la condonació d'una part del deute de les autonomies a canvi de facilitar la investidura de Pedro Sánchez. En el cas català, prop de 15.000 milions d'euros de deute de la Generalitat passarien a ser de l'Estat.

En la nota amb què justifica aquesta millora, Fitch argumenta que "les comunitats autònomes espanyoles poden ara beneficiar-se d'una millora per sobre del mínim de qualificació anterior (BBB-) si els seus perfils de crèdit independents (SCP, per les seves sigles en anglès) són prou forts". Es tracta de la primera revisió a l'alça del nivell de solvència de la Generalitat que ha anunciat Fich en més de dos anys.

L'agència ha tingut en compte que els mecanismes de suport de l'Estat a les comunitats, com el fons de liquiditat autonòmica (FLA), s'han convertit en estructurals. Considera que "el molt alt mecanisme de suport a la liquiditat del govern central espanyol és ara una característica del marc institucional", malgrat que "inicialment es pretenia que les mesures de suport fossin temporals".

Antecedents

El juliol de 2021, Fitch ja va elevar dos esglaons el ràting de la Generalitat i la va tornar a grau d'inversió una dècada després d'haver-la situat en grau especulatiu, col·loquialment denominat bo porqueria. Pas a pas, l'administració catalana puja esglaons a ulls de les agències de ràting.

El desembre passat, DBRS Morningstar també va elevar la perspectiva de la Generalitat d'estable a positiva si bé va mantenir la mateixa nota. Per la seva part, Moody's manté la qualificació Ba1, amb perspectiva estable des de juliol de 2022.

El novembre passat, Moody's ja va apuntar que els acords de govern beneficiarien la qualitat creditícia de la Generalitat i potencialment també la d'altres comunitats espanyoles en alleujar la càrrega de deute i disminuir les despeses per interessos. La cancel·lació parcial del deute podria estendre's a altres autonomies amb l'objectiu de compensar-les per l'excés de deute relacionat amb el cicle econòmic negatiu, mentre que, en el cas d'aquelles amb deute limitat o nul contret amb el govern central, incloses el País Basc, Navarra i Madrid, els fons ajudarien a reduir els nivells generals de deute.

No obstant, Moody's va advertir llavors que aquells acords polítics per aconseguir la investidura resulten negatius per al perfil creditici d'Espanya.