La modalitat de contracte amb una incidència més alta d'accidents de treball el 2023 va ser el fix discontinu, que va rellevar al contracte temporal a temps complet després de la reforma laboral de 2021. Segons un informe presentat aquest dimecres per CCOO, la incidència total dels accidents amb sol·licitud de baixa laboral va caure un 4,8% l'any passat, un descens que és del 3% si es compara amb 2021, abans de l'aplicació de l'esmentada reforma.
Per la seva part, el descens dels accidents de treball mortals ha estat del 16,6%, segons aquest informe que recull EFE. "La reducció de la sinistralitat el 2023 és una bona notícia, però encara no suposa que ens trobem davant de la solució d'un sistema preventiu espanyol que s'ha deteriorat des de l'inici de la crisi econòmica el 2008", subratlla Comissions Obreres.
Per al sindicat, les xifres de 2023 posen en relleu que la menor temporalitat al mercat laboral ha reduït aquesta incidència, però reconeixen que és prematur per donar per ratificada aquesta hipòtesi. "El que ja sembla més assentat és un procés de translació d'incidència des de la contractació temporal a la contractació indefinida", apunta l'estudi.
En línies generals, detallen, el conjunt dels contractes temporals continua tenint una incidència superior als indefinits, però la bretxa s'ha reduït més de 50 punts: si el 2021 els contractes temporals tenien una incidència un 73% superior als indefinits, el 2023 aquesta diferència és del 20%.
Per tipus de contracte, ha baixat un 22% la incidència del conjunt dels contractes temporals en els dos últims anys, mentre que en els indefinits s'ha experimentat un increment del 12% amb una alça del 34% en el fix discontinu.
"Sembla evident que la rellevància que el contracte fix discontinu ha assolit a partir de la reforma laboral es reflecteix també en les estadístiques de sinistralitat: fins al 2021, la modalitat amb més incidència de baixa en jornada era el contracte temporal a temps complet, però el 2023 aquest lloc ja l'ocupa el fix discontinu", resumeixen.
"La rotació és un dels factors lligats a més sinistralitat", ha assenyalat el secretari confederal de Salut Laboral i Sostenibilitat Mediambiental de CCOO, Mariano Sanz.
Es duplica la durada dels informes per malaltia professional
Una altra de les dades que destaca l'informe és l'augment de la durada mitjana dels informes per malaltia professional, que ha passat de 60 dies el 2012 a 107 dies el 2023, un augment que vinculen, entre altres aspectes, al retard en el diagnòstic de les patologies.
L'estudi també incideix en l'escàs registre de les malalties mentals, amb només 144 parts. Juntament amb això, subratllen la "reemergència de la silicosi" multiplicant-se per 33 els informes des de 2000 a 2023 a causa de la introducció dels aglomerats de quars al mercat als anys 90.
"És absolutament necessari que el Govern creï un registre de persones treballadores exposades a agents cancerígens", incideix CCOO, que reclama també revisar el quadre de malalties professionals per incorporar els danys a la salut mental i cardiovascular.
Juntament amb això, CCOO demana amb urgència canvis legislatius per augmentar la internalització i integració de la prevenció de riscos en les empreses, potenciar la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social, i emprendre una profunda transformació de les mútues. "En aquesta legislatura i en l'anterior no s'ha fet res", ha criticat Sanz.