El Fons Monetari Internacional (FMI) va elevar aquest dimarts cinc dècimes les perspectives de creixement d'Espanya aquest 2024, fins al 2,9%, una xifra que destaca en una eurozona deprimida que només creixerà el 0,8% aquest any. La pujada de l'organisme internacional segueix a la del Govern espanyol, que col·loca l'increment del PIB per a aquest any en el 2,7% o la del think tank Funcas que eleva els seus pronòstics també mig punt, fins i tot un 3% o la del BBVA que en aquest cas, eleva l'evolució del PIB de les comunitats autònomes. Amb referència a l'any vinent, l'FMI no ha variat les previsions de creixement per a Espanya, en el 2,1%.

"En la primera meitat de l'any, el que hem vist és que les exportacions han estat molt fortes i part d'això és pel turisme (...) però també el consum privat i la inversió pública han estat forts", va explicar en una entrevista amb EFE la directora adjunta del Departament d'Investigació de l'FMI, Petya Koeva Brooks. Segons Koeva Brooks, aquesta bona dada està motivada també per la inversió pública i "l'impacte d'alguns fons de la Unió Europea (UE)", que s'estan absorbint.

La dada està per sobre de les previsions del Banc d'Espanya, que estima que el producte interior brut (PIB) creixerà el 2,8%, i del mateix Govern espanyol, que calcula que el creixement serà del 2,7%.

Des del Ministeri d'Economia, que lidera Carlos Cuerpo, es ressalta que la revisió de l'FMI és una de "les revisions més grans a l'alça entre les principals economies desenvolupades", la qual cosa converteix Espanya en la gran economia que més creixi aquest any. Així mateix, l'equip de Cuerpo defensa que Espanya "continuarà liderant el creixement entre els principals països europeus, amb un increment previst del PIB més de tres vegades superior a la mitjana de la zona euro."

Respecte a l'any vinent, Economia vaticina que l'economia espanyola "mantindrà el seu dinamisme el 2025, amb un creixement estimat per l'FMI del 2,1%, la qual cosa li permetrà continuar liderant un any més el creixement entre les principals economies europees". L'estimació de Funcas és igualment del 2,1%, en aquest cas ambdós per sota del 2,4% pronosticat pel Ministeri d'Economia espanyol.

PIB mundial

En el marc de les reunions anuals que l'FMI i el Banc Mundial fan aquesta setmana, la primera ha presentat aquest dimarts les actualitzacions econòmiques globals (l'informe WEO, en anglès). L'FMI també va deixar sense modificacions les previsions de creixement de l'economia global en el 3,2% per a aquest any, mentre que ha rebaixat una dècima les de 2025, també fins al 3,2%, en un moment de gran inestabilitat global en què els riscos que les estimacions es redueixin a la baixa estan augmentant.

La institució amb seu a Washington va degradar el ja pobre creixement de l'eurozona fins al 0,8% (2,9% per a Espanya) aquest any (una dècima menys de l'estimat en juliol) i l'1,2% (2,1% per a Espanya) el que ve (tres dècimes menys). Aquestes xifres suposen un empitjorament respecte als seus propis càlculs, però un creixement respecte al 0,4% de 2023, motivat per una demanda interna més forta.

Alemanya destaca entre les grans economies d'Europa, però no para bé. L'FMI va reduir dues dècimes les seves previsions fins a un creixement nul el 2024. I rebaixa 5 dècimes les de l'any que ve, quan el país creixerà el 0,8%. Segons Koeva Brooks, les economies que depenen més de la manufactura, en lloc dels serveis, s'han vist més afectades i Alemanya és un d'aquests països. El que ha beneficiat Espanya, que ha disparat el seu creixement gràcies al rècord de visitants estrangers des de començament d'any. "Esperem que això canviï, que l'economia alemanya es recuperi el 2025 com a resultat de salaris reals més forts, així com de la confiança del consumidor i la confiança de la inversió", va detallar.

Europa

Quant a la resta de les economies més grans de la zona euro, França creixerà l'1,1% tant aquest any (després d'una millora de dues dècimes) com el pròxim (dues dècimes menys); i Itàlia només el 0,7% el 2024 i el 0,8% el 2025 (després d'un empitjorament d'una dècima). Al Regne Unit, per la seva part, es preveu que el creixement serà de l'1,1% el 2024 (quatre dècimes més) i de l'1,5% el 2025, a mesura que la caiguda de la inflació i de les taxes d'interès estimuli la demanda interna.

Aquestes previsions es donen en un context en el qual els tipus d'interès ja han començat a baixar. Segons l'FMI, el Banc Central Europeu (BCE) realitzarà retallades de 100 punts bàsics el 2024 i de 50 punts el 2025, amb la qual cosa el tipus d'interès se situarà en el 2,5% el juny de 2025. Quant al deute, a la zona de l'euro s'espera que la relació deute/PIB s'hagi estabilitzat ja entorn del 88% (102,5% Espanya) el 2024, encara que amb diferències entre països.