La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, va assegurar aquest dijous que, en l'actual context marcat per la guerra comercial iniciada pel Govern d'EE. UU. amb la imposició d'aranzels, les pròximes projeccions econòmiques de l'organisme "inclouran reduccions notables" quant a creixement, però no recessió".
En el seu discurs previ a les reunions de primavera de l'FMI i el Grup del Banc Mundial (BM) que se celebren la setmana que ve a Washington, Georgieva va avançar també que l'Informe de Perspectives de l'organisme que dirigeix i que es publicarà dimarts mostrarà "augments en les previsions d'inflació per a alguns països" a causa de les disputes aranzelàries. Ho ha dit el mateix dia en què la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha reconegut que els aranzels "enterboleixen" el futur de l'economia, després d'una rebaixa de tipus d'interès de 0,25 punts.
"La volatilitat dels mercats financers ha augmentat. I la incertesa entorn de la política comercial és descomunal", va advertir l'economista búlgara durant l'arrencada de la seva intervenció, en la qual va subratllar que la resiliència global "s'està posant a prova de nou amb la reconfiguració del sistema comercial mundial".
"En gran manera, el que observem és el resultat d'una erosió de la confiança: la confiança en el sistema internacional i la confiança entre països", va apuntar Georgieva respecte a la percepció negativa i de desigualtat que ha deixat la globalització en diferents països i estrats.
La necessitat que els estats anteposin l'autosuficiència, especialment en el que competeix als sectors industrials i manufacturers, està ressorgint recolzada sobre creixents preocupacions sobre seguretat nacional.
Georgieva va indicar que "la resposta curta" respecte a les conseqüències d'aquests desenvolupaments és que "són significatives" i en va enumerar algunes, començant pel fet que "com més persisteixi la incertesa" respecte a les erràtiques ofensives aranzelàries activades per Washington "més gran en serà el cost" per a les economies, amb costosos retards en les decisions que concerneixen, per exemple, a la inversió.
La directora gerent també va voler recordar que, com que es tracta de barreres al comerç, els aranzels tendeixen a minar el creixement, i va assenyalar que "cal temps" per aconseguir que cristal·litzin els processos de relocalització empresarial, una de les metes que el Govern de Donald Trump ha dit que persegueix amb la seva guerra comercial.
"El proteccionisme erosiona la productivitat a llarg termini, especialment en les economies més petites", va afegir Georgieva, que va advertir del risc col·lateral que molts mercats acabin inundats amb béns procedents de fluxos comercials desviats a causa de les tibantors entre potències, com es tem que pugui passar amb les importacions xineses.