La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, va reclamar aquest divendres un acord sobre el sostre de deute als Estats Units "tan aviat com sigui possible" i va demanar a les parts negociadores que abordin aquest problema "de forma diferent", informa l'agència EFE. Georgieva va dir que ha compartit la "seva preocupació" amb la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, i el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, amb qui ha mantingut sengles reunions aquest divendres, abans de presentar en una roda de premsa les conclusions de l'informe de l'FMI sobre l'economia nord-americana.
"Estem desitjant veure una resolució", va apuntar Georgieva, que va suggerir la possibilitat que els Estats Units eliminin la norma per la qual existeix un sostre de deute perquè no es produeixin escenaris com l'actual. La directora del Fons va mostrar la seva esperança per les "notícies" que apunten que les negociacions entre la Casa Blanca i els republicans estan "avançant", però va insistir a demanar una conclusió com més aviat millor.
Com afecta el sostre de deute als mercats financers?
"Tots coneixem el conte de la Ventafocs, que ha d'abandonar el ball just a mitjanit. Estem en aquest punt, així que abans que el carruatge es converteixi en carabassa, podem si us plau resoldre això?", va instar. Georgieva va recalcar que els Estats Units han de fer "més" per reduir el seu deute públic i fer "grans esforços per reduir el seu dèficit fiscal". Va subratllar la necessitat d'emprendre reformes legislatives de pes que incorporin pujades d'impostos als guanys empresarials o que abordin "desequilibris" en programes com Medicare o en sistemes com el de la seguretat social.
L'FMI va presentar les seves conclusions sobre els Estats Units en un moment delicat per a la primera economia del món amb la negociació pressupostària encara sense resoldre quan queden pocs dies perquè el país esgoti les seves reserves i entri en suspensió de pagaments si no hi ha un acord. Georgieva va considerar que aquest és un moment d'"incertesa significativa", perquè el mercat de deute nord-americà és un "pilar" per al sistema financer mundial. I aquest pilar, va afegir, necessita sostenir-se de forma "sòlida". "No afegim un dany als que l'economia mundial ja pateix", va recalcar.
Creixement i "resiliència"
En la seva anàlisi de l'economia nord-americana, Georgieva va destacar la fortalesa de l'economia i "resiliència" que ha demostrat el país. Després de les conclusions de la seva revisió sobre els EUA, el Fons calcula ara un creixement de l'1,7% del PIB en el conjunt de 2023, una dècima per sobre de la seva previsió d'abril. El 2024 espera un avenç del creixement de l'1,0%. Georgieva va subratllar també la fortalesa del mercat laboral, malgrat que la taxa d'atur anirà augmentant, fins al 3,8% aquest any i el 4,4% el que ve.
La directora de l'FMI va advertir, no obstant això, que les bones dades que mostren la demanda interna o l'ocupació són "una arma de doble tall", perquè han contribuït també que la inflació no es redueixi l'esperat. El Fons estima que la inflació anirà baixant lentament fins a acabar l'any en el 4,1%. Per tot això, Georgieva va considerar que els tipus d'interès hauran de continuar sent "elevats" i va afirmar que és "essencial" que la Reserva Federal comuniqui amb compte els passos que va fent.