El Fons Monetari Internacional (FMI) creu convenient no relaxar-se davant la situació que encara atresora el sector bancari internacional, el qual s'ha vist sacsejat per les recents fallides de dos bancs nord-americans i pel rescat a Credit Suisse. L'organització creu que la incertesa encara continua sent "alta", malgrat que, tant la Reserva Federal dels Estats Units, com el Banc Central Europeu han dut a terme mesures de contingència per evitar un efecte contagi que, per a molts governs internacionals, no existeix. Malgrat això, i comptant que personalitats com Jerome Powell, president de la Fed, han destacat la fortalesa del sector bancari, des de l'FMI continuen veient riscos, i per això veuen necessària "una vigilància contínua".
I és que el passat 10 de març es va desencadenar un vendaval en el sector bancari nord-americà que ha acabat per afectar els mercats financers internacionals i, sobretot, les cotitzacions borsàries de les entitats bancàries. El desastre de SVB va obrir la porta a una infinitat de problemes que, malgrat haver-se neutralitzat, encara continuen notant-se en l'entorn empresarial. Es pot destacar que després de la fallida de SVB, Signature Bank també va cessar les seves operacions, la qual cosa, al seu torn, va arrossegar tota la banca del país americà. Sense anar més lluny, el passat 16 de març les entitats bancàries més potents dels Estats Units es van unir per rescatar First Republic Bank, que comptava amb totes les paperetes per ser el tercer màrtir d'una crisi bancària que també s'ha notat a l'altre costat de l'Atlàntic.
La crisi bancària també fa trontollar Europa
I és que el passat 15 de març la crisi financera de Credit Suisse saltava pels aires, esquitxant les valoracions en Borsa de totes les entitats bancàries d'Europa i arrossegant tots els mercats borsaris. Tal va ser l'efecte de la caiguda de la llavors segona entitat bancària més gran de Suïssa, que els inversors van catalogar l'esmentada jornada com a 'dimecres negre'.
L'últim que se sap de la situació de Credit Suisse és que s'estan ajustant els punts per a la compra d'UBS. Malgrat que l'absorció de Credit Suisse per part de la, fins ara, entitat bancària rival, és la millor manera de sanejar els comptes de la firma helvètica, encara hi ha aspectes que han de definir-se, sobretot els relacionats amb les compensacions econòmiques a accionistes i la resolució del problema dels bonistes AT1 de Credit Suisse, als quals sembla que no els tocarà cap compensació econòmica.
L'FMI creu que les mesures dels bancs centrals no han alleujat la tensió completament
Sigui com sigui, el terratrèmol bancari ha fet que l'FMI mantingui les espases ben amunt, malgrat que els principals bancs centrals han pres mesures per suportar l'esmentada situació. Toit i així, la crisi del sector ha coincidit amb la segona etapa de pujades de tipus d'interès de la Fed i del BCE, com del Banc d'Anglaterra i el Banc Nacional de Suïssa, que aquest dijous han elevat les taxes d'interès.
La portaveu de l'FMI, Julie Kozack, ha destacat en una roda de premsa aquest dijous que s'ha reaccionat de forma "ràpida" davant els riscos per a l'estabilitat financera. A més d'això, la vocal de la institució internacional ha recordat que els organismes bancaris centrals han adoptat accions coordinades per "millorar" la provisió de liquiditat en dòlars dels EUA. A més, i centrant-nos en la Fed, aquesta ha 'salvat' els clients de SVB i de Signature Bank, assegurant l'accés als dipòsits de tots ells. També, l'hecatombe financera ha establert les bases d'unes noves normes més restrictives per a la banca mitjana del país americà, tal com va avançar FT i va informar ON ECONOMIA.
Malgrat que l'FMI reconeix que les accions dutes a terme pels bancs centrals han "alleujat la tensió dels mercats", ho han fet "fins a cert punt". És per això pel que Kozack ha insistit en el fet que "la incertesa continua alta i es necessita una vigilància contínua". El Fons Monetari Internacional farà una avaluació més detallada sobre el panorama actual i les seves repercussions en els informes que es publicaran aquest abril, els quals abordaran les perspectives econòmiques i l'estabilitat financera global.
L'FMI alerta de l'"alta" incertesa que encara hi ha als mercats financers, una cosa que genera desconfiança. Per això, des de la institució recomanen mantenir vigilat el sector bancari, i més ara, en un moment en què hi ha una gran susceptibilitat inversora a la banca, i els principals organismes bancaris internacionals han elevat els tipus d'interès per segona ocasió consecutiva des de començament d'any. La Fed, malgrat la crisi bancària, va elevar les taxes un 0,25%, mentre que el BCE no va sortir del seu full de ruta i va alçar els tipus en 50 punts bàsics. Es pot destacar que a la institució liderada per Lagarde encara li queda més camí per recórrer, ja que van començar a endurir la política monetària tres mesos després que el seu homòleg nord-americà.