La patronal catalana Foment del Treball se suma a veus com la del Cercle d'Economia o estudis de la Cambra de Comerç a l'hora d'advertir sobre la preocupant caiguda de la competitivitat de Catalunya, així com un creixement econòmic que no es reflecteix en una millora de la qualitat de vida. Foment ha destacat positivament aquest divendres, d'una banda, que les economies catalanes i espanyoles mantenen previsions optimistes de creixement del producte interior brut (PIB), en contrast amb la recessió tècnica de la zona euro, però ha llançat un parell d'alertes sobre la desacceleració de la demanda interna, la pèrdua de renda per càpita en relació amb Europa i la baixa competitivitat.
El Cercle d'Economia ja va alertar en la seva nota d'opinió i en entrevista del seu president, Jaume Guardiola, amb ON ECONOMIA, que Catalunya ja no és un país ric i que requereix un bon impuls per millorar el seu acompliment. Fa dues setmanes, va ser la Cambra de Comerç de Barcelona la que va alertar amb un estudi que el creixement econòmic de Catalunya no s'ha traduït en els últims anys en una millora del poder adquisitiu dels ciutadans.
Així, malgrat la bona marxa de l'economia catalana i espanyola en un context de tot just estrenada recessió tècnica a Europa, els principals actors econòmics catalans coincideixen que la falta de competitivitat i la qualitat de vida, llastada aquesta per baixos sous i un alt preu de l'habitatge, són motius justificats de preocupació. Quant a la competitivitat, l'Índex de Competitivitat Regional de la Unió Europea es mesura partint de 68 indicadors que compten factors inclosos en subíndexs com l'eficiència, la innovació, les infraestructures, l'educació, la disponibilitat tecnològica, la salut o la sofisticació empresarial, entre altres.
Mesurant aquestes variables, Catalunya se situa al lloc 108 d'un total de 234 regions europees, davant el número 36 que ocupa Madrid o al 83 del País Basc, segons han rescatat el director d'Estudis i Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, i el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de la patronal, Valentí Pich. Ambdós han demanat una millor gestió de fons públics, millores en educació que permetin per exemple millorar l'anglès de la població i desenvolupar infraestructures estratègiques com l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona. Han demanat també que s'elimini l'impost de patrimoni a Catalunya, "que no té sentit", segons Pich. També han demanat mesures que fomentin la productivitat i la competitivitat.
Fre a la inflació i menys dèficit
L'informe de conjuntura apunta que la consolidació del fre de la inflació pot ser positiu per a Espanya i Catalunya, beneficiades també per una recuperació del turisme postpandèmic que beneficia sobretot els països europeus. Encara que el fre de la inflació i l'aguant de l'economia a les pujades de tipus d'interès són aspectes més aviat positius destacats per aquest informe, "continua persistint un alt nivell d'incertesa", apunta també. "El sector exterior ha compensat la moderació de la demanda interna, on es constata aquesta força de les exportacions, però també un debilitament de la demanda interna, tant en consum com en inversió", assenyala el resum executiu de l'informe.
Les reduccions d'endeutament d'empreses i famílies, "efecte de l'enduriment de les condicions financeres en el nou finançament" va acompanyat d'una correcció del dèficit públic que Foment celebra, encara que "el seu nivell s'estima que romangui elevat en termes de les regles fiscals europees que s'activaran el 2024. La reducció del dèficit públic del 4,8% al 2,5% el 2026 previst pel Govern seria una bona notícia per a la patronal catalana, però caldrà veure en quines condicions s'aprova la normativa fiscal europea que limiti despesa pública, dèficit i deute públic. En aquest sentit i atès l'elevat nivell d'endeutament públic es pot veure dificultada la reducció del dèficit. Els governs hauran de fer front a més costos de finançament i això podria posar en dubte la sostenibilitat de les finances pública", alerta l'informe.
Quant al mercat de treball, Foment destaca que l'atur va descendir un 6,3% en termes interanuals, però que ha pujat en 103.800 persones durant el primer trimestre de l'any en relació amb l'últim del passat. A Catalunya, la mateixa tendència va reflectir un augment de l'atur en el primer trimestre de l'any i una caiguda del 3,4% interanual.
Foment també s'ha posicionat aquest divendres en contra de l'estatut del becari, recentment firmat pel Govern de la mà dels sindicats i amb la patronal CEOE fora de l'acord. Segons ha dit la patronal catalana en un comunicat, es tracta d'una mesura "electoralista" que posa en "risc real" l'oferta de les pràctiques. La nova normativa, ha criticat Foment, es basa en la "desconfiança de l'ocupador", ja que es parla d'un "nínxol de frau laboral".