Foment del Treball ha alertat avui davant la Comissió Europea del perill d'"apagada industrial" que hi ha a Catalunya a causa del risc de desproveïment energètic, alhora que ha defensat l'ampliació del cicle productiu de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó.

Davant representants de la direcció general d'Energia i de la de Medi Ambient, Josep Sánchez Llibre, president de Foment, ha mostrat la seva preocupació per la falta d'una solució per poder proveir la indústria catalana mentre s'aconsegueix el desenvolupament de les energies renovables. Sánchez Llibre ha lamentat que a Catalunya l'energia renovable amb prou feines arriba al 7%, molt lluny de la mitjana espanyola del 50,3%, per la qual cosa creu que l'energia nuclear pot seguir subministrant energia a la indústria mentre es desenvolupa la implantació de les renovables.

Per a la patronal, l'aposta de l'anterior Govern en matèria d'energia "no ha funcionat" i considera que "està en joc la garantia de subministrament d'energia a Catalunya", ja que si tanquen les centrals nuclears la comunitat pot viure "falta real de subministrament energètic i una conseqüent apagada industrial". Actualment Catalunya compta amb 3 dels 7 reactors nuclears que estan actius a Espanya. Es tracta d'Ascó I, d'1.032,5 MW el cessament d'explotació del qual es preveu el 2030. Un segon reactor, Ascó II, de 1.027,2 MW per 2032. I, finalment, el reactor Vandellòs II de 1.087,1 MW per a 2035.

Foment subratlla que l'energia nuclear és la principal font d'energia a Catalunya i és essencial per a la seva independència energètica. Des de l'organització s'ha insistit que fa falta energia competitiva i estabilitat en els preus per poder aconseguir l'autonomia estratègica i s'ha recordat que la indústria espanyola ja ha avisat que els alts preus energètics poden provocar deslocalitzacions. En aquest context, Foment ha reclamat mesures fiscals per reduir la diferència amb altres països i una millor regulació.