El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha desgranat aquest divendres un seguit de dades sobre absentisme laboral que ha qualificat de “espectaculars” i “esglaiadors”: el cost total de l’absentisme l’any passat a Espanya es va elevar a 37.000 milions d’euros, que equivalen al 3,1% del PIB espanyol, amb una taxa del 7,2% de pèrdua de les hores pactades. O sigui, va resumir aquesta situació en el fet que “cada dia falta al treball un milió de persones”.

Sánchez Llibre va fer aquestes declaracions en la presentació d’un informe sobre absentisme laboral que Foment ha elaborat amb la col·laboració d’Adecco. Han presentat aquesta informe, amb propostes d’actuació, quan els agents socials debaten la reducció de la jornada laboral, una qüestió en la qual les patronals s’oposen als plans de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Com a solució per reduir l’absentisme, Foment proposa que es destinin més recursos a la sanitat, amb l’objectiu de reduir llistes d’espera i que els metges disposin de més temps per decidir sobre les baixes. Javier Ibars, director de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball, va reclamar “més control en la concessió i manteniment de baixes mèdiques” i va proposar que les mútues tinguin “més responsabilitats” en la seva tramitació.

L’informe destaca dos aspectes: el primer, permetre que les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social tinguin un paper “totalment actiu” en aquests processos; i el segon, millorar la gestió mèdica a la sanitat pública, respecte als informes mèdics, realització de proves i reducció de les llistes d'espera.

Altres propostes són la millora del clima laboral, aconseguir un compromís més gran dels treballadors, disminuir els períodes per a la realització de les proves mèdiques o eliminar els complements d’incapacitat temporal dels convenis col·lectius.

En l’informe s’assenyala que l’absentisme ha anat creixent els darrers anys i s’ha complicat per causa de noves realitats, especialment després de la pandèmia del Covid-19. En dades del 2023, a Espanya, el nivell d'absentisme ha provocat la pèrdua d'un 7,2% de les hores pactades, mentre que l’absentisme per incapacitat temporal ha suposat la pèrdua d'un 5,6% de les hores pactades a l'est període. Aproximadament, el 80 % del total de les absències, es deuen a situacions d'incapacitat temporal per contingències comunes.

De les dades d’una enquesta a 250 empreses afiliades a Foment, no es constaten grans diferències per raó del gènere del treballadors absentista, per lloc de treball ocupat, edat, tipus de contracte o característiques professionals dels treballadors, com ara el salari percebut. En canvi, sí que es destaca que la jornada completa o la feina per torns sí que eleven els nivells d'absentisme.

En l’apartat de conclusions, s’indica que la negociació col·lectiva és un mecanisme eficaç per gestionar l'absentisme.