La patronal catalana Foment reclama a la Generalitat que "eviti que es converteixi en definitiu l'impost temporal a les energètiques", ja que ho considera "un atac al cor de l'economia" i una "maniobra confiscatòria", segons ha expressat aquest dilluns en un comunicat.

El gravamen extra, aprovat el 2022 pel Govern de Pedro Sánchez, quedarà perpetuat dimecres vinent si el Congrés no s'aprova una esmena que el corregeixi o s'amplia el termini d'esmenes. Va ser implantat per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna mentre augmentaven els seus ingressos les energètiques, que van recórrer per inconstitucional la mesura.

A dies que finalitzi el termini d'esmenes en el Congrés, Repsol ha avisat que cancel·larà la inversió de 1.100 milions a Tarragona per a l'ecoplanta i el seu electrolitzador d'hidrogen verd més gran si el gravamen segueix dempeus.

Foment, per la seva part, assegura que convertir en permanent el gravamen temporal "és un atac al cor de l'economia i una maniobra confiscatòria". La patronal ha demanat en un comunicat el Govern que faci "tot el possible per parar aquesta situació injusta", que qualifiquen també com a "persecució". "Aquest gravamen o impost a l'activitat energètica és una càrrega en la indústria que competeix als mercats internacionals. No té cap caràcter redistributiu i es converteix en una afectació negativa per a la competitivitat de la indústria que incideix en les inversions, la continuïtat de les activitats industrials i l'ocupació industrial," afegeixen des de la patronal.

"El gravamen en els seus termes actuals té un impacte econòmic desproporcionat per a la indústria i resulta discriminatòria davant d'operadors que produeixen fora o importen a la Unió Europea i davant d'altres sectors econòmics", abunda Foment, que esmenta també el risc que es perdi la inversió de Repsol a Tarragona.

"Un altre element a tenir en compte és el nou atac a la seguretat jurídica i reguladora del país amb aquest tipus de polítiques agressives ja menut emmascarant amb ideologia un afany recaptatori", afegeix Foment, que creu que a més "es converteix en un element desestabilitzador entre els territoris i per a la lliure competència". "Si alguna comunitat autònoma tingués la possibilitat de compensar l'impost a les empreses localitzades al seu territori, provocaria un greuge comparatiu a més de generar una competència deslleial", adverteix.

Un canvi de la normativa permet a les empreses deduir-se part de l'impost mitjançant inversions estratègiques, però Foment critica que "la consolidació d'aquest gravamen atorga al Ministeri de Transició Ecològica la potestat de decisió sobre els projectes adequats o no adequats a l'hora d'acceptar la seva deducibilidad de l'impost". "És una manera de recuperar el poder de decisió sobre les destinacions d'inversió", afegeix, i el qualifica finalment de gravamen "indirecte per a tots els ciutadans" perquè provoca la pujada del preu de gasoil, gasolina i derivats.