La Societat Barcelonina d'Estudis Econòmics i Socials de Foment de Treball (SBEES) ha obert aquest dimarts la seva delegació a Madrid i ho fa al màxim nivell, amb un debat sobre el futur de les ciutats a Espanya en què participaran l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, el de Barcelona, Jaume Collboni, i de València, María José Catalá. El president de Foment, Josep Sánchez-Llibre, assenyala com a primer objectiu del desembarcament a Madrid, el desig de "els empresaris catalans de liderar l'economia espanyola, amb modèstia." Una cosa que no és nou, segons el responsable de la patronal catalana, que recorda que fa més de 150 anys que els empresaris catalans han tingut una presència important en l'economia espanyola.
Sánchez-Llibre ha reiterat que la delegació del SBEES fa la plena complicitat de la CEOE i, com a mostra, ha recordat que aquesta tarda estaran presents el president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, i els vicepresidents Gerardo Cuerva, president de Cepyme, i Miguel Garrido, presidents de la patronal madrilenya, CEIM. A més, seran presents Angel Simón, president del Consell de Patrocinadors del SBEES i conseller delegat de Criteria Caixa, i per part del Govern espanyol, el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, que clausurarà el debat. En aquest sentit, el president de Foment ha reiterat que el SBEES és un think tank, no un lobby, i que la representació dels empresaris en el Parlament espanyol correspon a la CEOE.
El que no significa, que quan existeixen problemes per a sectors amb molta presència a Catalunya, Foment faci la seva tasca. "Fem lobby juntament amb CEOE, responsable de la relació dels empresaris en les Corts. Encara que, això no vol dir que sectors econòmics de diferents parts d'Espanya, també facin lobby a Madrid. És una tasca complementària que tinguem des de Foment contactes amb els diputats. Nosaltres bevem dels contactes de la CEOE amb el Parlament, però també la CEOE pot beure de contactes de Foment. Però la Societat Barcelonina a Madrid no és lobby, és un think tank, per generar debats permanents.
Presència a Madrid
A més de l'objectiu prioritari de col·locar els empresaris espanyols en el centre dels debats econòmics i socials, la presència de la SBEES a Madrid Sánchez-Llibre ha assenyalat que "Espanya té una gran diversitat i volem obrir un gran debat a fi de buscar més competitivitat empresarial. Però no es tracta d'un tema de catalans, sinó un tema amb catalans", ha matisat Sánchez-Llibre. També, es pretén obrir debats sobre temes econòmics específics com la fiscalitat o el finançament del teixit industrial. "Trobem a faltar debats econòmics, com a accés al treball o habitatge dels joves", assenyalat.
I, finalment, es busca recuperar la tradició de la forta presència catalana en la política i l'economia espanyoles d'empresaris i personalitats econòmiques i socials des de fa més de 150 anys. El president de Foment ha posat alguns exemples de predecessors il·lustres com l'economista Guillem Graell, el 1907, l'empresari Joan Guell, creadora Espanya de la indústria, els germans Bonaplata, creadors de la màquina de vapor a Espanya, o el filantrop Francesc Carbó. I, per a l'últim, ha deixat Carlos Ferrarr Salat, creador de la CEOE.
Félix Riera, president de la Societat Barcelonina, present durant la presentació de la delegació a Madrid, la seu de la qual estigui a escassos 10 metres del Congrés dels Diputats, ha insistit en la necessitat d'aprofundir i obrir el debat sobre les ciutats i la ciutadania. Debats que el SBEES ha desenvolupat durant tres anys a Barcelona, amb la participació de 150 personalitats, que han obert la necessitat d'exportar aquests debats a la resta d'Espanya, començant per Madrid per la seva rellevància al món econòmic i polític.
"El debat d'aquesta tarda, sobre el futur de les ciutats, obre un cicle sobre el model de les ciutats del segle XXI", amb la presència dels edils de les tres ciutats espanyoles més grans i d'Alberto Ruíz Gallardón, expresident de la Comunitat de Madrid i exministre de Justícia amb el PP. El pròxim serà sobre el turisme a les ciutats i en vindran altres sobre automoció i d'altres tema, entorn de la ciutat. "Obrim amb Caixaforum un cicle sobre sectors, que s'inicia amb l'aeroespacial o la col·laboració publicoprivat en Sanitat." La SBEES ha fitxat Francisco Hidalgo com a responsable de la delegació a Madrid.