El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha traslladat aquest dimarts a la Comissió Europea la seva preocupació per l'escalada de la tensió comercial amb la Xina i ha instat a "posar tots els mitjans possibles" per evitar que s'agreugi, després d'alertar del seu impacte en l'economia espanyola. Encara que el president de la patronal catalana no ha fet menció del cas, una de les empreses més afectades és la catalana Seat, ja que els aranzels als elèctrics els toquen de ple, a la producció del nou model de Cupra -Tavascan- en aquest país que, en cas de no remeiar-se, tindrà un aranzel a Europa d'un 21%.

Sánchez Llibre, que s'ha reunit amb la direcció general de Comerç de la Comissió, ha recordat que Espanya és el principal proveïdor del sector porcí a la Xina, amb exportacions que superen els 1.183 milions d'euros el 2023, la qual cosa suposa el 20% de les exportacions sectorials espanyoles. En un comunicat, la patronal ha assegurat que "les pèrdues derivades d'un possible augment dels aranzels per part de la Xina podrien arribar als 10 euros per porc, la qual cosa implicaria una pèrdua total aproximada de 500 milions d'euros anuals per al sector". No obstant això, des del sector van minimitzar unes possibles represàlies xineses.

Sector alimentari

Aquestes pèrdues tindrien també, al seu judici, "greus repercussions" en el conjunt del sistema agroalimentari espanyol, que dona treball a prop de 115.000 persones. Sánchez Llibre ha assegurat que "una possible reacció a recents decisions de la Comissió Europea ha generat certa inquietud entre les empreses del sector". "Hem de posar en marxa tots els mecanismes necessaris perquè aquesta situació no s'estengui a més sectors", ha dit.

El president de Foment, que ha acudit a la reunió juntament amb la responsable de la UE de la patronal, Ana Ollé, ha subratllat que són més de 14.500 les empreses espanyoles que exporten a la Xina. El país asiàtic va ser el quart soci comercial d'Espanya en 2023, el segon proveïdor de béns i el client número dotze de les seves exportacions. L'energia, els serveis financers, la consultoria, el tèxtil, l'automoció i l'electrònica, el turisme, els serveis legals o les telecomunicacions són els sectors en els quals les empreses espanyoles tenen més presència a la Xina.

La delegació de la patronal catalana també s'ha reunit amb el vicepresident del Parlament Europeu i eurodiputat del grup socialista, Javi López.