Josep Sánchez Llibre, president de la patronal catalana Foment del Treball i vicepresident de l’espanyola CEOE, manté discrets contactes amb Junts i el PNB per tombar la reducció de la jornada laboral quan es tramiti en el Congrés dels Diputats.
Fonts properes a Sánchez Llibre precisen que ni Junts ni PNB volen que es legisli sobre qüestions que corresponen al diàleg social sense que hi hagi un “acord previ” dels sindicats i les patronals. Subratllen que aquestes dues formacions polítiques no veuen amb bons ulls validar els “excessos” de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.
Sánchez Llibre s’ha reunit amb representants de diverses formacions, també amb els d’ERC, si bé assenyalen que, en qüestions econòmiques, el partit de Pere Aragonès i Marta Rovira no té la mateixa “percepció” que Junts i PNB.
Aquests contactes els realitza amb el vistiplau del president de la CEOE, Antonio Garamendi, que no té l’experiència política de Sánchez Llibre per les seves tres dècades de parlamentari. Curiosament, a l’inici del seu actual mandat, Garamendi va apartar Sánchez Llibre com a responsable de les relacions de la CEOE amb les Corts espanyoles, però això no ha impedit que continués amb la seva acció de lobby. Tot i els anteriors enfrontaments, tant des de Foment com des de la CEOE asseguren que Garamendi i Sánchez Llibre van a l’uníson. Si més no, en l’assumpte de la reducció de jornada la sintonia és plena.
A l’assemblea general de la CEOE d’aquest dimarts a Madrid, Sánchez Llibre no va intervenir i tot el protagonisme va ser per a Garamendi, precisament amb un al·legat contra la reducció de la jornada: va acusar al ministeri de Yolanda Díaz de “governar contra les empreses”. I va afegir que la mesura suposa “regalar” per decret gairebé 12 dies de vacances pagades a l’any per cada treballador. També ha carregat contra la posició dels sindicats, partidaris de la mesura.
Fonts dels assistents apunten que Garamendi ha personalitzat l’atac en la ministra Yolanda Díaz, de manera que ha deixat de banda els ministres socialistes de l’àrea econòmica del govern de Pedro Sánchez. De fet, Carlos Cuerpo ha intentat introduir elements de flexibilització en aquesta qüestió per evitar obrir un conflicte directe amb la patronal.
Amb anterioritat, Sánchez Llibre també s’ha pronunciat públicament en contra de la reducció de jornada. Entre altres arguments, va subratllar que afecta de ple la competitivitat de les petites i mitjanes empreses, i que el 30% dels convenis en l’àmbit laboral català ja estableixen jornades inferiors a les 37,5 hores setmanals.
Dilluns vinent, sindicats i patronals tornaran a reunir-se amb els representants de Treball per intentar aproximar les posicions. Des del Ministeri es manté la previsió de passar de les 40 hores actuals a les 38,5 aquest mateix any i a les 37,5 a partir de l’1 de gener de 2025, sense pèrdua de salari. El juny passat, Yolanda Díaz va intentar accelerar la negociació per arribar a un acord abans de les vacances d’agost, posteriorment va intentar tirar pel dret davant la negativa de la patronal, però, en la última reunió, va posar sobre la taula una proposta més flexible. Preveu més marge per a la distribució irregular d’hores al llarg de l’any en sectors com l’hostaleria o l’agricultura que presenten pics temporals d’activitats. No obstant, això no va fer canviar d’opinió a la CEOE ni Cepyme. Aquesta última manté que, tal com està prevista la reducció, tindria un impacte d'11.800 milions per a les pimes.