La patronal catalana Foment del Treball prepara un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg en contra de l'impost de patrimoni, que ara mateix es troba a l'Audiència Nacional, segons ha avançat el diari Expansió i han confirmat a ON ECONOMIA fonts de Foment.
Jordi de Juan, soci de procediments tributaris del despatx Crowe, que ha elaborat el recurs, explica que compta amb un antecedent en el qual un contribuent hongarès va guanyar en la justícia europea un judici a la hisenda pública perquè li cobrava més del 52% de la seva renda en impostos. "A Espanya no s'ha abordat quin és el límit d'imposició admissible, però la Constitució sí que estipula que el sistema tributari sigui confiscatori", abunda De Juan, que apunta a altres lleis com la francesa o l'alemanya on sí que es fixa un límit sobre el total d'ingressos que pugui exigir una hisenda pública. "A Espanya, en pots arribar a pagar més del 50% en impostos", alerta.
Després que el 7 de novembre el Tribunal Constitucional desestimés els recursos d'inconstitucionalitat contra l'impost a les grans fortunes, el conflicte judicial s'està traslladant ara a l'impost de patrimoni. Es tracta d'un impost que també el PP ha anunciat que portarà al tribunal de garanties.
L'organització empresarial presidida per Josep Sánchez Llibre, vicepresident també de CEOE, ha encarregat l'assumpte al bufet Crowe, especialitzat en matèria tributària. Aquest bufet ha enviat un recurs de 96 pàgines a l'Audiència Nacional presentant vuit causes de nul·litat, impugnació o inconstitucionalitat de l'impost.
El bufet al·ludeix a la indeguda utilització del decret llei, que va ser suspès el 2008 però recuperat a partir de 2011 i després estès per diferents governs autonòmics. També càrrega contra la recuperació de l'impost estructuralment inclosa en els pressupostos de 2021. Titlla d'inconstitucional el sistema de valoració d'immobles que utilitza la llei i assegura que el concepte d'escut fiscal és confiscatori.