La patronal catalana Foment del Treball ha presentat un recurs davant de l'Audiència Nacional per aconseguir limitar l'impost sobre la renda (IRPF) i el patrimoni al 50% dels ingressos anuals en la tributació conjunta d'ambdues figures.
En concret, el recurs busca que aquest alt tribunal promogui una qüestió d'inconstitucionalitat contra l'impost de patrimoni, prenent com a argument que aquest contravé la Constitució, que prohibeix que el sistema tributari sigui confiscatori, segons ha confirmat la patronal que presideix Josep Sánchez Llibre.
El límit del 50% es correspon amb el llindar que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va marcar com a quantitat no confiscatòria, així com alguns tractats internacionals subscrits per Espanya. El recurs, firmat pel bufet Crowe Legal i Tributari, va dirigit contra l'ordre ministerial que aprova el model de presentació i pagament de l'Impost sobre el Patrimoni (IP).
La petició de Foment demana que es declari també que l'ordre contravé els tractats internacionals subscrits per Espanya, especialment el Conveni de Roma i els seus protocols de desenvolupament. En l'actualitat, la llei que regula l'impost de patrimoni estableix que la tributació conjunta de l'IRPF i patrimoni no pot superar el 60% de la renda anual del contribuent, però fixa una tributació mínima pel segon, que pot fer pujar el llindar.
El recurs davant de l'Audiència Nacional obre la porta a Foment a acudir després als tribunals europeus en el cas de ser desestimat. En primer lloc, Foment hauria de recórrer la no-presentació de la qüestió al TC davant del Tribunal Suprem i posteriorment davant del TEDH. Si el Constitucional avala la constitucionalitat de l'impost, també podria acudir al tribunal europeu.
La patronal fa molt que duu a terme una campanya contra l'impost de patrimoni per considerar-ho confiscatori argumentant que moltes persones acabar per pagar per patrimoni més que les rendes que obtenen en un any a causa de l'escassa rendibilitat dels actius.