La patronal Foment del Treball considera convenient que Catalunya ampliï l’operativa de les centrals nuclears deu anys més, per garantir el subministrament d’energia elèctrica, mentre el futur Govern de la Generalitat no aborda les qüestions pendents en matèria energètica. Després de palesar la seva preocupació per la política energètica que es desenvolupa en aquests moments a Catalunya i pel retard en la transició energètica a fonts renovables, Foment del Treball adverteix que, davant l’actual política energètica de Catalunya no aposta per grans parcs fotovoltaics o eòlics, no aposta per la interconnexió de xarxes, no vol ampliar l’operació a llarg termini de les centrals nuclears i al mateix temps vol descarbonitzar el sector petroquímic i la gran indústria, és obligat plantejar-se amb quin tipus d’energia caldria treballar.
Per això ha difós les que considera que serien les actuacions principals que cal dur a terme en el curt i mitjà termini. A més del manteniment de les nuclears, la patronal defensa el desenvolupament "amb celeritat" de l'única tecnologia energètica renovable que es pot emmagatzemar: el biogàs. Alhora, impulsar plantes de biometà per la seva injecció en la xarxa, incentivant la implantació i establint un marc estable per poder invertir; regulant a més la injecció en xarxa, en transport i distribució amb mesures per garantir un preu acceptable i promovent el consum.
També té propostes per a l'hidrogen renovable, impulsant fermament la Vall d’Hidrogen del Camp de Tarragona, per produir combustible per la indústria i pel seu subministrament a la resta d’Europa. I, per acabar, reforçar el sistema energètic amb la cogeneració d’alta eficiència i els cicles combinats, tecnologies de suport àgil i competitives per la indústria, establint un marc estable per instal·lacions mitjançant una proposta de retribució justa per al sistema.
En l'àmbit més industrial, la patronal que presideix Josep Sánchez Llibre demana al nou executiu que dissenyi i implementi una transició energètica industrial, que tingui en compte les necessitats dels sectors industrials grans consumidors d’energia, en especial d’energia tèrmica i calor.
Des de Foment es recalca que Catalunya està per sota la mitjana europea i espanyola en la implantació d’energia renovable. En aquest sentit, el president Sánchez Llibre, ha manifestat aquesta preocupació lamentant que “Catalunya està en una situació tan crítica que no permetrà complir amb els objectius europeus”. L'organització empresarial ho vesteix amb dades contundents: el 2023, només un 15% de l’energia generada a Catalunya va procedir de fonts renovables -quan al conjunt de l’Estat va ser el 50%-. De fet, Catalunya va ser la segona comunitat autònoma on l’energia verda va tenir menys pes respecte a la seva producció total i la cinquena amb menys capacitat instal·lada per generar energia renovable (31%). A més, la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT) té com a objectiu tenir un 50% de potència elèctrica d’origen renovable el 2030. Per assolir aquests objectius energètics el 2030 caldria disposar d’una potència de 15.408 MW de renovables. Actualment, aquesta potència és de 3.718 MW, sentencia la patronal, en un comunicat.