L'Institut d'Estudis Estratègics (IEE), que és el laboratori d'idees de la patronal catalana Foment del Treball, defensa continuar apujant el Salari Mínim Interprofessional (SMI) a Espanya encara que considera que es tracta d'una "solució conjuntural" i que la prioritat ha de ser generar "bons llocs de treball".
Així ho ha explicat aquest dimecres el vicepresident de l'IEE, Jordi Alberich, en una roda de premsa en la qual aquest think tank va presentar l'informe titulat Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar al segle XXI.
A diferència de la CEOE, el president de la qual, Antonio Garamendi, va mostrar en el passat reticències a l'increment de l'SMI, des de la patronal catalana que lidera Josep Sánchez Llibre s'apunta que el seu import continua sent baix. Així, Alberich va assegurar que continuar apujant l'SMI és "una cosa necessària", però que aquest tipus d'"ajuts directes" no suposen anar "a l'arrel del problema" sinó només oferir "solucions conjunturals". Per això, va defensar que l'economia catalana i espanyola en general sigui capaç de "generar de manera natural llocs de treball que permetin sous que estiguin per sobre del salari mínim" i evitar així que hi hagi una part de la població en una situació de "pobresa enquistada".
Per la seva part, el cap de gabinet de Presidència de Foment, Jordi Casas, va defensar continuar augmentant l'SMI, així com el conjunt de salaris a Espanya, perquè el salari mitjà espanyol "continua sent baix". Això no obstant, va posar èmfasi en la necessitat de millorar la productivitat a Espanya i obrir una reflexió global perquè l'economia espanyola generi cada vegada més "llocs de treball millors".
Casas va dir que malgrat les bondats que s'atribueixen a la reforma laboral, Espanya continua generant llocs de treball de poca qualitat. En aquest punt, va anunciar que aquest think tank de Foment organitzarà un cicle de debats pensat per reflexionar sobre com aconseguir que l'economia espanyola generi bons llocs de treball.
L'IEE va presentar aquest dimecres un document amb deu punts en el qual reivindica llocs de treball de qualitat per aconseguir que tots els ciutadans tinguin la possibilitat de tenir un futur estable de feina, però per a això reclama "canvis estructurals i estratègics" per millorar la qualitat de l'ocupació.
Repartiment més equitatiu de la riquesa
Partint de la hipòtesi que tots els llocs de treball són dignes, l'IEE comenta que continua resultant "indispensable un repartiment més equitatiu de la riquesa i una fiscalitat més justa i universal". Alhora, l'IEE reivindica una revolució tecnològica al servei del bé comú, un sector públic eficient i suficient, la regulació de l'economia global, millorar la productivitat i destaca el paper determinant del diàleg social, entre altres mesures.
D'altra banda, Casas va defensar el "capitalisme social responsable" practicat històricament pels industrials catalans i, davant de debats sobre la reducció de l'horari laboral, ha reclamat donar "autonomia a la part" i evitar "tanta reglamentació". Així mateix, tant Cases com Alberich van assegurar que la reindustrialització que defensa la UE és una "oportunitat històrica" per a Espanya i per a Catalunya.