Les borses viuen jornades d'autèntic pànic des de fa una setmana, quan les amenaces d'aranzels de Donald Trump es van fer realitat, i també rebots com el d'aquest dimecres a Nova York. Milers de milions d'euros han sortit de la renda variable espanyola davant la por que els mercats continuïn baixant i augmentin les pèrdues dels inversors. Encara que també hi ha molt estalviadors que no ho han fet i dubten si continuar aguantant el cop o sortir fugint. I fins i tot hi ha qui es qüestiona si és el moment d'aprofitar aquestes caigudes i comprar barat.
Els experts tenen una màxima, tot depèn de la tolerància al risc de cada estalviador i de l'edat de l'inversor. L'economista i cofundadora del comparador financer HelpMyCash, Olivia Feldman, reconeix que tant els plans de pensions, com els fons d'inversió o les carteres d'accions estan patint l'alta volatilitat que hi ha als mercats. I que la situació, és especialment delicada per als qui estan a punt de jubilar-se.
"Als 64 o 65 anys, l'enfocament ja no ha de ser maximitzar rendibilitat, sinó conservar capital. "És l'etapa de preservar, no d'arriscar", aconsella l'economista, que a més recorda que vendre en pànic pot sortir car. "Si tens marge financer, aguanta. Si vens ara, pots consolidar pèrdues innecessàries. La renda variable pot recuperar-se. Ningú no va anticipar aquest mercat a la baixa en els primers quatre mesos de 2025, i ningú no pot predir el ràpid o lent que pot millorar".
L'experta adverteix que no tota inversió conservadora és necessàriament segura. "Molts pensen que els fons de renda fixa és un refugi, però si entrem en un escenari d'estagflació, també pot generar pèrdues". Feldman creu que, per als qui tenen estalvis, però una gran aversió al risc, és millor contractar dipòsits amb venciments no superiors a dos anys. Alguns ofereixen entre un 2,75% TAE i 3% TAE a l'any, si es compleixen certes condicions.
Però l'enfocament canvia si es mira des d'una edat diferent. Per als qui són més joves i estan encara construint el seu estalvi a llarg termini, les caigudes del mercat no tenen per què ser males notícies. "La por és natural, però cal recordar que històricament, a llarg termini, els mercats sempre s'han recuperat. Els diners només es perden si es ven en pèrdues", subratlla Feldman.
De fet, alguns inversors aprofiten aquests moments per aportar més capital als seus fons, comprant actius a preus més baixos. No és una estratègia adequada per a tothom, i exigeix tenir un horitzó llarg i una mentalitat estable, però és una mostra que no totes les baixades s'han de viure amb alarma. "L'ideal és no vendre amb pèrdues, i per a això cal mantenir l'estratègia, saber per què s'inverteix i tenir clar que això és una cursa de fons, no un esprint", afegeix l'experta.
"El que és bo per a un, és dolent per a d'altres"
Antonio Castelo, de iBróker, té una cosa clara i és que (davant de les caigudes en borsa) cada inversor haurà de prendre les seves pròpies decisions perquè "depèn del perfil de risc de cada persona". El meu missatge per als inversors seria de "protecció i prudència", assenyala l'analista, que recorda que "el que és bo per a un, és dolent per a d'altres". Castelo fa referència a la pandèmia, quan les caigudes de les borses es van estendre gairebé dos mesos i semblava "que no s'anaven a acabar". Però després no només va recuperar, sinó que els mercats han estat durant mesos "en màxims històrics".
En aquesta nova crisi borsària provocada pels aranzels, que tampoc no se sap quan acabarà, "l'important és tenir molt clar el perfil de risc, diversificar el que es pugui i al que aguanti bé el risc, esperar". Encara que "la més gran de les prudències és sempre la liquiditat".
Joaquín Robles, analista del banc BIG també creu que l'inversor ha de tenir clar el seu perfil de risc i en què ha invertit. "No tot es comportarà de la mateixa manera". Els índexs globalitzats com S&P 500 i MSCI World, o empreses de màxima qualitat com Apple, Microsoft, Louis Vuitton o Inditex, han tingut caigudes destaques, però en el moment que la confiança es restableixi, "pujaran".
Els mercats passen per aquest tipus de xoc i aquest xoc és dels grans, agrega. Però la diferència amb la Covid o Lehman Brother és que hi va haver cignes negres, i en aquest cas la situació ha estat provocada per una persona, que és Donald Trump i igual com ha pres mesures pot fer marxa enrere i donau un moment pot ajornar aranzels, o rebaixar-los i provocar una estabilització.
Per això, pot ser el moment d'entrar en borsa i comprar barat. "Des del punt de vista històric, el que diuen aquestes caigudes és que són oportunitats de compra", explica. L'inversor, això sí, ha d'establir els punts que considera oportunitat de compra perquè, si continua caient, pugui continuar comprant. I al seu torn, marcar una estratègia, perquè el mercat tornarà a màxims, "aquests índexs sempre recuperen".