L'última pujada dels tipus d'interès per part dels bancs centrals, a començaments de maig, fins al 3,75% en el cas del Banc Central Europeu, i l'encara persistent incertesa dels mercats, han convertit a les carteres de fons monetaris, formades per actius del mercat monetari amb venciments a curt termini, en un valor en alça per a l'estalviador mitjà que busca rendibilitats i liquiditat a curt termini. Aquest tipus de carteres es caracteritzen pel seu baix risc, especialment quan els interessos són positius com passa en aquests moments, i si bé estan orientades a l'estalvi a curt termini -entre un i tres anys- en el context financer actual l'estalviador els veu com una opció a més llarg temps. A més, són transferibles i es beneficien perquè es difereix fiscalment -liquiden els impostos quan es retira el capital.
"Són una clara competència als dipòsits bancaris tradicionals", comenta Jordi Mercader, conseller delegat del robo advisor inbestMe, una agència de valors que gestiona carteres d'inversió mitjançant gestió indexada (o passiva). Aquesta Fintech, regulada per la CNMV, ha detectat en els últims mesos un creixement del client/estalviador de perfil de gran inversor, entre 100.000 euros i 500.000 euros, que busquen una atenció personalitzada que la majoria de la banca ja no ofereix. Malgrat això, el client mitjà és, un home de 45 a 55 anys amb un compte mitjana de 35.000 euros, i un 30% de la base de clients són dones. El compte de valors d'inbestMe, que inverteix en fons monetaris, té per objectiu replicar els tipus d'interès oficials dels bancs centrals (Banc Central Europeu per a l'euro i la Reserva Federal per al dòlar) que "ofereix un rendiment anual ara mateix del 2,65% en euros i del 4,55% en dòlars, que varia amb els moviments dels tipus d'interès dels bancs centrals". "Des d'aquest punt de vista, la pujada de tipus ens ha ajudat a crear un servei complementari que, a més, contribueix a completar la visió que sempre hem tingut a inbestMe, això és: ajudar al nostre client a planificar tota la seva vida financera, començant des de la creació d'un fons d'emergència fins a la jubilació i tot el que pugui necessitar al mig," explica Mercader.
En inbestMe veuen com els clients que s'interessen ara mateix per la cartera d'estalvi ho fan com a alternativa a col·locar els seus estalvis als bancs, que sí que han apujat els tipus que apliquen als préstecs, però no estan remunerant els dipòsits dels seus clients. "Els nostres fons monetaris estan donant rendibilitats entre 10 i 11 vegades més gran que la mitjana dels dipòsits bancaris", segons el Banc d'Espanya, que al març 2023 era del 0,26%. A diferència d'aquests, no té terminis de permanència: el client pot disposar dels seus diners sense penalitzacions sempre que el necessiti, recalca Mercader.
Encara que la supervisió humana continua sent present en molts dels seus processos i àrees, un robo advisor fa servir algoritmes desenvolupats i enfocats a rendibilitzar multitud de carteres de fons i productes d'inversió. Analitzen, gestionen i determinen quina és la millor opció segons el mercat i el perfil de client. El sector robo advisor (o gestors automatitzats de carteres d'inversió) a Espanya és un segment de la banca de molt recorregut per davant, assegura el responsable i fundador d'inbestMe, l'agència independent que va crear el 2017. N'existeixen uns altres dos robo advisor independents que van començar abans al mercat espanyol, i també hi ha alguns bancs que han llançat les seves versions bancàries. "El que tractem amb els nostres clients, repartits en 60 països, és aportar un valor diferencial amb la personalització i possibilitat d'un centenar de combinacions de carteres, amb una visió molt més àmplia de donar un servei holístic als nostres clients perquè puguin planificar tota la seva vida financera i pioners i líders en gestió indexada sostenible". En aquest sentit, Mercader fa referència al llançament el 2018 de la primera cartera ISR (Inversió Socialmente Responsable) indexada a Espanya i, que sapiguem, a Europa". "Ara mateix les carteres ISR indexades són un servei que oferim de forma transversal a totes les nostres carteres (tant Fons indexats, ETF com Plans de pensions) amb un molt alt filtratge ESG i inversió d'impacte i excloent indústries controvertides. El 40% del volum que gestionem és en carteres indexades ISR".
En inbestMe, les rendibilitats anuals esperades de les carteres d'inversió oscil·len entre el 2,5% fins al 7,5%. Un perfil de client mitjà té una rendibilitat esperada del 4,5%. Aquestes rendibilitats anuals esperades cal veure-les com una "mitjana" de la rendibilitat que obtindrem en el mitjà o llarg termini. És a dir, "no són constants i depenen de l'evolució dels mercats i la volatilitat d'aquests en cada moment". Mercader compte que, per exemple, l'any passat totes les carteres van tancar en negatiu, mentre que els anys 2020 i 2021 van ser molt positius i per sobre de les rendibilitats esperades. Al tancament del 2022, "les rendibilitats anuals realment obtingudes van oscil·lar entre el 0,6% del perfil 1 al 6,4% del perfil 10, amb una mitjana propera al 3% un punt percentual per sota de l'esperat a causa de l'impacte del 2020 (crisi de la covid-19) i del 2022 (mercat a la baixa)", concreta.
L'agència informa que, segons l'estadística que publica Inverco, les rendibilitats anuals són 4,8 vegades superiors a la rendibilitat anual ponderada mitjana dels fons d'inversió que, entre 2020 i 2022, va ser a penes del 0,6%. (2,9%/0,6%). Depenent de l'any de tancament, "les nostres carteres obtenen rendibilitats anuals mitjana 3 a 4 punts percentuals superiors, i això és moltíssim, ja que representa d'un 35% al 48% més en deu anys de mitjana," sentència Mercader.