Si t'has preguntat mai si tens prou diners estalviats per a la teva edat, existeix una fórmula que calcula quants diners cal estalviar i a quin ritme per assegurar-te tenir prou ingressos en la vellesa. Es tracta de la 'fórmula Greene', coneguda així perquè la va popularitzar l'analista Kimmie Green des del departament de màrqueting d'Intuit, una tecnològica que es dedica al programari comptable i financer.

Tal com explica el blog del BBVA, Greene proposa començar a estalviar com més aviat millor i acostumar-se, ja entre els 20 i els 25 anys, a l'hàbit de gastar-ne menys del que s'ingressa. En els primers anys de la carrera laboral, caldria fixar l'objectiu de gastar com a màxim un 75% del salari brut anual i estalviar el 25% restant. Sobre el paper, sona molt senzill, però òbviament hi ha moltes variables que te'l poden dificultar, començant pel mateix salari, però amb també un gran pes del cost de l'habitatge en funció de la ciutat o àrea on vives, el cost del transport, l'alimentació i l'odi.

Posem un exemple: un jove de 22 anys que guanyi 18.000 euros a l'any hauria d'estalviar, segons aquest mètode, 5.500 euros, en gastar-ne 13.500, que és el 75% del seu salari anual. Si comptem que un sou de 18.000 euros és aproximadament de 1.000 euros al mes (en funció de les retencions), estalviar un 25% suposaria comptar només amb 750 euros el mes per a les despeses. Si vius en un domicili familiar, això pot semblar factible, tenint en compte que no pagues lloguer i que pot ser que tampoc no paguis tota l'alimentació. Ara bé, si llogues una habitació, que de mitjana a Espanya costa més de 300 euros al mes, resulta inassumible complir el mètode Greene. Diferent és si comptem amb un sou superior, de 30.000 euros anuals, per exemple, amb el que les despeses bàsiques es poden cobrir amb el 75% d'aquest.

La importància de l'hàbit

A aquesta xifra d'estalvi es poden sumar també estalvis previs, encara que segons el mètode Greene l'important en aquesta fase és adquirir l'hàbit, més que acumular grans estalvis. Amb aquest hàbit s'inauguren les quatre fases del mètode Greene. La primera consisteix a arribar als 30 anys havent estalviat l'equivalent a un sou anual. Ganes 28.000 euros anuals (salari mitjà a Espanya)? Si des dels 20 has anat estalviant un 25% del teu sou, explicant que aquest s'ha anat incrementant, als 30 hauries de tenir aquests 28.000 euros estalviats.

La segona fase, complint el mateix hàbit i ritme constant, supeditat a les variacions salarials, es completaria arribant als 35 anys amb un estalvi que sigui el doble del sou anual. O sigui, 56.000 euros si prenem com referència els 28.000 prèviament esmentats de salari mitjà. Als 40, aquest sou ja seria el triple, el quàdruple als 45 i el salari multiplicat per 5 als 50 anys. Mantenir aquest ritme és la clau de la tercera fase del mètode Greene, que finalitza en arribar a l'edat de jubilació. Aleshores, arribaríem als 65 anys amb vuit salaris anuals bruts al banc, de manera que podríem assolir, per exemple, els 224.000 euros, un preu equivalent a què té un habitatge en condicions. T'imagines poder pagar un habitatge al comptat? Seria possible en jubilar-se si compleixes el mètode Greene. Ara falta que la realitat dels assalariats, tant per sous com pel cost de vida, ho permeti.