L'esdeveniment futbolístic més gran és a escasses hores de començar. La final del Mundial de futbol de Qatar està a punt d'acabar-se. Només resta conèixer el vencedor. Argentina o França, Messi o Mbappé, el futbol europeu o el futbol sud-americà. Sens dubte, la de Qatar és una final en què es juguen diverses finals. França té l'oportunitat de revalidar el títol. En cas d'aconseguir-ho, emularia la gesta aconseguida pel Brasil dels anys 60.

L'Argentina, per la seva part, és a 90 minuts d'assolir el somni de tot un país. Després de guanyar la Copa Amèrica el 2021, els argentins arribaven al Mundial amb la moral alta i amb l'etiqueta de ferma candidata a aixecar la Copa del Món. En el que segurament serà l'últim Mundial de Messi, el jugador argentí té davant d'ell l'oportunitat de conquerir el que el futbol li va negar el 2014, quan van perdre la final contra Alemanya.

L'altra final del Mundial

Qualsevol final de la Copa del Món té un regust especial, però la de Qatar compta amb més additius que la converteixen en única. Però al marge del futbolístic, la final que es disputarà a l'estadi Lusail té altres aspectes dignes d'analitzar. Ambdós països són potències esportives. El passat futbolístic d'ambdues nacions és impol·lut. Però, i en l'àmbit econòmic?

L'Argentina i França també juguen la que és l'altra Final del Mundial, i, sense haver jugat el partit, hi ha un clar guanyador. Els gals golegen el país sud-americà en pràcticament tots els aspectes financers, macroeconòmics i industrials.

Una bretxa salarial entre països superior a 1.000 euros

Ambdós països compten amb una demografia que supera els 40 milions d'habitants. Malgrat això, la població de França s'eleva fins als més de 64 milions de persones, mentre que el país sud-americà té poc més de 45 milions d'habitants. El sou mitjà d'ambdós països és dispar. L'SMI del país europeu ascendeix fins als 1.645.60 euros, mentre que la retribució salarial mitjana a l'Argentina és de 57.900 pesos argentins, és a dir, uns 632,10 euros. La bretxa salarial que hi ha entre ambdós països és superior als 1.000 euros.

Malgrat la diferència, l'SMI a l'Argentina ha crescut més d'un 38% en l'última dècada. Per la seva part, el sou mitjà francès ha ascendit un 15% des del 2012. En aquest apartat, encara que la bretxa entre els sous dels països sigui abrupta, l'SMI argentí ha crescut a més ritme que el francès. Una de les respostes d'aquest creixement rau en com és d'inferior el sou mitjà argentí davant l'SMI de França. És a dir, amb una lleugera variació salarial, la diferència entre el sou del passat i l'actual és abrupta percentualment.

Arran de les retribucions del treball, la taxa d'atur del país argentí és superior a la de França. La nació amb capital a Buenos Aires compta amb una taxa d'atur del 8,5%, mentre que l'atur francès supera lleugerament el 7%. Malgrat que en aquesta parcel·la s'igualen les forces, França té menys aturats que l'Argentina.

L'IPC de l'Argentina és superior al 92%

En l'àmbit macroeconòmic, l'Argentina té diversos problemes. El país sud-americà ve sumit en una espiral de variacions econòmiques. Des dels 2000, l'economia argentina ha patit diversos alts i baixos fins a arribar a la situació actual. Abans d'entrar al segle XXI, l'Argentina va viure diversos processos econòmics complicats, marcats per l'enfonsament del PIB i l'alça exponencial de la taxa de desocupats. Amb el final del mandat de Macri, l'Argentina comptava amb uns nivells d'inflació propers al 54%, i una taxa de pobresa del 35%. Amb l'arribada d'Alberto Fernández, actual president del país, l'Argentina va demanar un paquet d'ajuts a l'FMI. Avui dia, l'esmentada ajuda s'ha hagut de refinançar.

L'IPC actual de l'Argentina se situa per sobre del 92%. La inflació ha crescut a una velocitat de vertigen en el present exercici, marcant una variació del 85% des de gener. L'altra cara de la moneda la dóna França. El país gal, com pràcticament la majoria dels països del Vell Continent, segueix immers en uns nivells elevats d'inflació davant dels objectius fixats pel govern de Macron.

L'IPC francès se situa al voltant del 6,2%. En el seu cas, el principal llast prové de la guerra a Ucraïna, la qual ha generat estralls a les economies europees elevant el preu de les primeres matèries i l'energia a nivells rècord. Malgrat això, en comparació amb l'Argentina, França té una inflació molt més controlada.

Un peso argentí no val ni 5 cèntims

Un altre dels punts on hi ha més diferència entre ambdós països, és en les divises. La devaluació del peso argentí ve sent una de les problemàtiques més grans de l'Argentina. La seva tendència davant l'euro ha estat baixista des del 2005. Malgrat haver experimentat fases alcistes, el peso argentí ha cedit davant l'euro. Ara com ara, un peso argentí equival a 0,0055 euros.

L'euro, com a divisa dels països de la UE, entre ells França, presenta una fortalesa més gran davant el peso argentí, principalment per la política monetària. El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut una restrictiva política monetària concentrada a pal·liar la inflació de l'eurozona. És per això que la divisa europea marca un creixement del 57% davant el peso argentí des de començament d'any.

A més de la política monetària del BCE, la situació econòmica a l'Argentina és un altre dels aspectes clau que explica la devaluació del peso argentí.

El PIB creix en el tercer trimestre, en els dos països

Un aspecte més que evidencia la bona situació econòmica de França davant l'Argentina són les dades del PIB. Molt es parla sobre que l'eurozona caurà en recessió més aviat que tard. El moment actual no somriu a l'economia europea. Malgrat això, la xifra del PIB de França en el tercer trimestre de 2022 va ser de 662.106 milions d'euros, un 0,2% més que en l'anterior trimestre. Pel seu costat, l'Argentina compta amb un PIB de 132.004 milions d'euros en el tercer trimestre de 2022, un 1% més que en l'anterior trimestre.

Respecte al PIB per càpita, el 2021, l'indicador a França era de 36.660 euros. Per la seva part, a l'Argentina, el 2021, el PIB per càpita era de 9.072 euros.

L'altra Final del Mundial, basada en aspectes econòmics i financers, té un clar guanyador. L'economia argentina ha passat per diversos alts i baixos. Per això la situació actual del país en matèria econòmica és tan complexa i alhora, tan volàtil. Parlem d'un país que té una qualificació del deute negatiu, i el mateix deute suposa el 80% del PIB. La contraposició la dóna França, que malgrat estar embolicada en una tempesta econòmica -com els estats més desenvolupats-, continua sent una potència empresarial, industrial i macroeconòmica.