La Inspecció de Treball començarà a remetre cartes en els propers dies, potser setmanes, a les empreses amb indicis d'estar utilitzant inadequadament els períodes de prova quan volen utilitzar treballadors per a curts períodes de temps i tenen difícil demostrar la causalitat que justifiqui la contractació temporal. Fonts coneixedores del procés comenten a ON ECONOMIA que després d'un llarg procés d'anàlisi de les normes laborals amb l'objectiu de dotar de seguretat jurídica l'actuació dels inspectors, s'han finalitzat els detalls de les directrius que han de permetre aixecar les actes en cas d'indicis d'ús fraudulent del període prescrit legalment. Aquestes fonts assenyalen que ja s'estan creuant les dades, mitjançant intel·ligència artificial (IA), per detectar empreses que mostrin indicis.

Fonts del Ministeri de Treball apunten que són tres les grans directrius sobre les quals es basarà la campanya que la Inspecció posarà aviat en marxa: que un treballador hagi tingut diversos períodes de prova en l'empresa o hagi treballat prèviament en ella i, tanmateix, no passi un nou període de prova; que un mateix lloc de treball s'hagi cobert amb diferents persones que no han superat els terminis d'avaluació; i que hi hagi indicis que el període de prova s'utilitzi més enllà del que permet la llei. Però aquestes tres grans línies d'investigació han hagut de plasmar-se en actuacions concretes, per exemple, a partir de quants casos es considerarà que s'incorre en frau de llei en funció de la mida de l'empresa. Des de la Inspecció són parcs en explicacions, ja que no volen donar pistes sobre les directrius concretes que s'han establert i que encara no s'han comunicat a la xarxa d'inspectors, segons confirmen dues inspectores a aquest diari.

Els inspectors de Treball, els sindicats, el Ministeri de Treball i, fins i tot, els advocats laboralistes que assessoren les empreses reconeixen que s'està produint un ús inadequat del període de prova. Aquests últims argumenten que les dificultats per demostrar que en certs moments les empreses necessiten contractes temporals i no indefinits, fa que moltes optin per fer contractes fixos i, complerts els objectius laborals, prescindeixen del treballador dins del període de prova al·legant que no compleix les expectatives. Entre els avantatges, que no han de justificar causalment la decisió de prescindir del treballador i, una altra, que no han de pagar indemnització. Inspectors, sindicats i les autoritats laborals són més taxatius i no dubten a qualificar aquesta pràctica com un frau de llei, ja que desvirtua l'objectiu que justifica l'existència dels períodes de prova.

Un maneig de la llei que ha agafat grans dimensions. El 2021, abans de la reforma laboral, 75.000 treballadors indefinits no van superar el període de prova i el 2023, en sumen 703.300; és a dir, s'ha multiplicat per 10. I des de començament d'any, ja són 218.821 fins a l'abril, un 6% més que en el mateix quadrimestre de 2023, segons la Seguretat Social. El Ministeri que lidera Yolanda Díaz reconeix dels gairebé 3 milions de contractes indefinits firmats des de la reforma, el 9% han abandonat l'empresa en els seus mesos de prova.

Difícil encaix legal

Els sindicats han pressionat per eliminar amb una pràctica que consideren fraudulenta. Tanmateix, legalment és complicat delimitar-lo per la mateixa naturalesa del període de proves. Alfredo Aspra, soci de Labormatters Abogados, assenyala que es tracta d'"una institució genuïnament laboral", que permet a empresaris i treballadors "desistir lliurement del contracte de treball", sense haver de demostrar les causes de tal decisió. Amb la prevalença de la contractació indefinida, Aspra defensa que les empreses s'han tornat més geloses en la comprovació d'actituds i aptituds dels futurs fets servir, atès el caràcter de fixesa.

Una postura compartida per altres juristes, però també per membres de la Inspecció. Per aquesta raó, el Ministeri, en comptes de reformar l'actual regulació del període de prova, ha optat per aturar la mala praxi, enviant els inspectors de Treball. Fa tres mesos que va anunciar l'inici d'una campanya per part de la Inspecció contra "possibles abusos en el període de prova". Les dificultats d'armar jurídicament l'acció dels inspectors per poder aixecar actes i sancionar les empreses incomplidores, han complicat l'inici de la campanya.

Jesús Lahera, catedràtic de Dret del Treball i Seguretat Social en la Universitat Complutense de Madrid, considera que "és molt difícil controlar el període prova, és un desistiment pràcticament lliure per part de l'empresa en la durada acordada. Tret que es vulnerin drets fonamentals o discriminació, és impossible controlar-ho". I reconeix que al despatx no ha vist casos de sancions administratives per l'ús inadequat del període de proves. Aspra declara que al seu despatx han tingut dos casos en els tribunals que han donat la raó a les empreses.

Eva María Blázquez, catedràtica acreditada de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Carles III de Madrid assenyala que és "un tema molt recurrent últimament", encara que insisteixen que en el període de prova, qualsevol de les parts pot desistir en qualsevol moment, "sense dret a compensació". Respecte a la campanya de la inspecció a fi de vigilar que no s'utilitzi com una forma de temporalitat, considera que "no té molt sentit". Una cosa que davant dels tribunals només s'ha reconegut en sentències que reconeixen la continuïtat, per exemple, quan la dona està embarassada. Però no descarta, que "és possible que aviat vegem la nul·litat o improcedència aplicable al període probatori", encara que no coneix cap empresa a la qual li hagi ocorregut.

"Indicis" com a prova

Per la seva part, Rosario Romero, fundadora del despatx RB Legal, coincideix que és difícil d'abordar el presumpte frau, ja que és una mesura legítima dels empresaris. I, també és difícil de controlar per part de la inspecció, encara que entén que hi ha una oportunitat, si entenen que hi ha "indicis" de frau. Per exemple, l'ús freqüenti per part d'una empresa o, fins i tot, l'extinció en els últims dies del període de prova.

I és, sobre aquests indicis de prova, en els quals basaran els inspectors les seves accions. María José Díaz, portaveu de la Unió Progressista d'Inspectors de Treball (UIPT) reconeix que encara no han rebut les directrius, però considera que l'abús d'aquesta pràctica per contractar de forma temporal "existeix". Per exemple, es donen casos d'empreses que contracten diverses vegades a la mateixa persona, i després no "passen el període de prova". La inspectora recorda que els indicis també es poden utilitzar com a "proves" i descarta que els inspectors hagin de demostrar cas a cas l'ús fraudulent de l'extinció dels contractes en els períodes de prova si l'historial de l'empresa suposa "un indico" de l'ús fraudulent d'aquest dret. I recorda que, encara que la Inspecció sol utilitzar cartes a les empreses a les campanyes de control, són més de caràcter dissuasiu, pensant en el futur. I, la campanya que s'iniciarà, és pensant en el passat, en accions il·legals, i per això requerirà l'actuació dels inspectors. En aquest sentit, apunta que no es podrà "requerir" l'empresa que converteixi en indefinit el treballador afectat, ja que el contracte ja s'ha extingit. "El que podem és sancionar a les empreses, per a la qual cosa podem acollir-nos a l'article 7.10 de la Lisos que considera aquesta pràctica com gravi (multes entre 2.451 i 49.180 euros)".

Una altra inspectora, Maribel, és més incrèdula respecte a l'ús dels "indicis", per aixecar una acta, si no hi ha proves documentals. En qualsevol cas, coincideix que hi podria haver sanció en el cas d'empreses que estan rebutjant treballadors en el període de prova, quan ja han estat anteriorment donant servei en la mateixa companyia. I insisteix que les potestats dels inspectors no són suficients, ja que defensa que entra més en l'àmbit dels tribunals.