El mes de març no ha estat favorable per a l'evolució dels negocis a Espanya. La indústria i els serveis han registrat un retrocés en la seva xifra de negocis, amb la qual cosa el tancament del primer trimestre de l'any dona signes de frenada en l'economia. La facturació en la indústria es va enfonsar un 12,2% el març, en relació amb el mateix mes de 2023, demostrant el seu descens més important des de maig de 2020, en plena pandèmia. Mentre que al sector dels serveis la caiguda interanual va ser del 5,8%, la seva caiguda més gran des de febrer de 2021. Les dades difoses aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) els descensos han estat generalitzades a tot el territori espanyol i han trencat la tendència a l'alça que es va evidenciar en els negocis, en general, entre gener i febrer d'aquest any.
Amb el retrocés de març, les vendes de la indústria posen fi a dos mesos consecutives de taxes positives, després d'haver pujat el gener i el febrer un 1,5% i un 1,4%, respectivament. Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació de la indústria es va incrementar un 0,2% interanual el tercer mes de l'any. En taxa mensual (març sobre febrer), la facturació de la indústria va disminuir un 0,6%, la seva caiguda mensual més gran des de novembre de 2023.
En el primer trimestre de l'any, la facturació de la indústria va baixar una mitja del 3,6%, destacant el descens de la fabricació d'aparells domèstics (amb caigudes del 16,6%) i l'augment de la construcció naval, ferroviària, aeronàutica espacial i de vehicles de combat (un augment del 8,3%).
Per destinació econòmica dels béns, quatre dels cinc sectors van presentar taxes mensuals negatives, encapçalaments pels béns de consum no duradors (-2,7%) i els béns de consum duradors (-1,7%), en tant que energia va ser l'únic sector que va augmentar, un 0,1%. Per destí geogràfic de les vendes, tots els mercats van presentar taxes anuals negatives al març, encara que el que més va baixar, un 13,8%, va ser el de la zona no euro del mercat exterior.
La xifra de negocis de març es va reduir en totes les comunitats autònomes en termes interanuals, sobretot al Principat d'Astúries (-22,1%), la Comunitat Valenciana (-18,6%) i La Rioja (-17,6%). Els menors descensos es van produir a Canàries (-0,7%), Extremadura i Andalusia (-1,6% en ambdós casos).
El comerç a l'engròs descendeix un 15,3%
Per la seva part, el comerç va retallar les seves vendes un 9,6% al març, mentre que els altres serveis van facturar un 1,6% més que l'igual mes de 2023. Dins del comerç, el majorista va ser el que més va rebaixar la facturació, amb un descens interanual del 15,3%, seguit de la venda i reparació de vehicles i motocicletes (-2,7%). El comerç detallista, per contra, va ser l'únic que va elevar les seves vendes el març, amb un avenç interanual de l'1,1%.
Per la seva part, respecte als altres serveis, els repunts anuals més importants de la facturació es van donar en l'hostaleria (+12,1%); activitats administratives i serveis auxiliars (+4,2%); informació i comunicacions (+3,4%) i activitats professionals, científiques i tècniques (+1,4%). Per contra, les vendes van disminuir un 5,5% en transport i emmagatzemament i un 4,2% en activitats immobiliàries. Dins de l'hostaleria, aprofitant l'impuls de la Setmana Santa, els serveis d'allotjament van elevar la seva facturació un 17,2% interanual al març, mentre que els serveis de menjades i begudes la van incrementar un 10%.
Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació dels serveis va baixar un 0,5% el març en taxa interanual, 4,8 punts per sota del creixement registrat el mes anterior.
En taxa mensual (març sobre febrer), les vendes del sector, eliminant l'efecte estacional i de calendari, van disminuir un 2,9%, la seva caiguda mensual més important des d'abril de 2020, en plena pandèmia de la Covid. Amb aquest descens, les vendes dels serveis acaben amb una ratxa de sis mesos d'alces mensuals consecutives.
En el primer trimestre de l'any, la facturació del sector serveis va registrar un augment mitjà del 0,5% (+1,6% en la sèrie corregida), destacant els avenços dels serveis d'allotjament (+15,4%), el transport terrestre de passatgers (+13,1%) i el transport per taxi (+12,5%).
Més ocupació en serveis
Malgrat el descens de les vendes, l'ocupació creada pel sector serveis va pujar un 2,2% el març respecte al mateix mes de 2023, taxa dues dècimes superior a la del mes anterior. L'ocupació del sector ha crescut de manera ininterrompuda des d'abril de 2021. L'ocupació va créixer al març un 2,1% al comerç i un 2,3% en els altres serveis. Dins d'aquests últims, el repunt més gran de l'ocupació el va registrar l'hostaleria (+4,6%), seguit d'informació i comunicacions (+2,1%); activitats professionals (+1,9%); activitats administratives (+1,6%) i transport i emmagatzemament (+1,4%). Les activitats immobiliàries, per contra, van retallar la seva ocupació un 1,4%.
Per la seva part, dins del comerç, el detallista va incrementar la seva plantilla un 2,2% interanual al març, mentre que el majorista ho va fer en un 2% i la venda i reparació de vehicles, en un 2,1%.
Únicament tres comunitats autònomes van elevar la xifra de negocis del sector serveis el març en relació amb el mateix mes de 2023: La Rioja (+4,5%), Balears (+4%) i Canàries (+1%). En la resta es van registrar descensos de la facturació, especialment a l'Aragó (-12,6%), Múrcia (-9,8%), Galícia (-9,5%), País Basc (-8,9%) i Madrid (-8,2%). Quant a l'ocupació, el personal ocupat es va incrementar el març a totes les regions. Els avenços més importants de l'ocupació al sector serveis els van registrar Balears (+5,1%), Múrcia (+3,7%) i La Rioja, amb un creixement de l'ocupació del 3,1% respecte a març de 2023.