Un dels detonadors del pànic borsari que es va viure dilluns passat i que ha deixat una ombra de dubtes sobre la marxa de l'economia nord-americana, va ser l'activació de l'anomenada 'regla de Sahm' després de la publicació, divendres passat, de les dades d'ocupació als EUA. La regla (o indicador) de Sahm, desenvolupada per l'economista nord-americana Claudia Sahm, pronostica una recessió als EUA quan la taxa mitjana d'atur dels tres últims mesos supera en almenys 50 punts bàsics (un 0,5 %) a la mitjana trimestral mòbil més baixa dels últims dotze mesos.
Segons l'eina de càlcul que ofereix la Reserva Federal de San Luis, aquest indicador es va situar, amb les dades d'ocupació de juliol, en el 0,53%. L'activació de la 'regla de Sahm' va acabar per disparar el nerviosisme dels inversors, que ja havien donat símptomes de preocupació després de la publicació, dijous passat, de les peticions setmanals de subsidis d'atur als EUA.
El temor d'una recessió en l'economia més gran del món es va sumar a l'onada de vendes que va provocar la decisió del Banc del Japó de pujar els tipus d'interès, recull EFE. Nombrosos inversors s'havien endeutat en iens, aprofitant els baixos de tipus al Japó, per comprar actius més rendibles denominats en altres divises, una pràctica que es coneix com a 'carry trade'.
La pujada de tipus decidida pel Banc del Japó es va traduir en una forta apreciació del ien, la qual cosa va portar els inversors a desfer posicions per cobrir els seus deutes en la moneda japonesa. La conjunció d'aquests dos elements, més els dubtes sobre els resultats d'algunes companyies tecnològiques, va prendre la metxa als mercats.
"Els inversors mostren cada vegada més interès per la 'regla de Sahm'", apunta Banjamin Melman, de la gestora Edmond de Rothschild. Melman reconeix que aquest indicador ha anticipat les fases inicials d'una recessió, però subratlla que "és necessari relativitzar-lo".
"No hem observat un repunt dels acomiadaments als EUA si no fortes variacions en la població activa", explica. A més, "un gran nombre de treballadors no van poder anar a treballar (al juliol) per les adverses condicions meteorològiques (huracà Beryl)".
"La 'regla de Sahm' ha estat un indicador fiable de recessió en el passat, però també ha donat alguns falsos positius", assenyala George Brown, economista de la gestora Schroders. Segons la seva opinió, no s'ha de concedir massa importància a l'informe d'ocupació d'un sol mes. "Hem d'esperar almenys un parell de mesos més per veure si es tracta d'una tendència", recalca.
Borses
Així funciona la regla de Sahm: l'indicador que va enfonsar les borses el dilluns negre
La regla de Sahm ha estat un indicador fiable de recessió en el passat
- ON ECONOMIA
- Madrid. Dijous, 8 d'agost de 2024. 17:33
- Temps de lectura: 1 minut