La Fundació Ship2B vol assumir un paper més proactiu dins del seu objectiu de transformar el capitalisme des dels seus fonaments i crear un ecosistema d'impacte. Per aquesta raó assumirà la responsabilitat de liderar directament grans i nous projectes que tinguin impacte econòmic, social i mediambiental i en això està treballant el director de l'entitat, Guillermo Ricarte. La fundació inicia un nou cicle en què l'impacte ha d'estar al centre i on la mateixa fundació esdevindrà un builder de projectes de canvi sistèmic. Aquests esforços centraran la nova etapa de l'entitat que ha complert 10 anys de trajectòria.
En aquest període, la Fundació Ship2B ha accelerat més de 300 start-ups i ha realitzat més de 50 inversions, però una pregunta plana sobre els seus responsables: per què no prolifera l'economia d'impacte amb la quantitat de recursos que s'hi aboquen? Apunta que, si es treballen de manera aïllada, es pot resoldre un problema puntual, però no generar una solució permanent.
Per trobar respostes, l'entitat convoca una nova edició del Ship2B Impact Forum, amb la participació de 600 líders de l'àmbit empresarial, emprenedor, financer, filantròpic i públic. Ricarte insisteix en el fet que s'ha de resoldre aquest gran dubte sobre els avanços cap a l'economia d'impacte i saber per què no s'aconsegueix afrontar els reptes socials i mediambientals. La millora de l'ocupabilitat, la inserció laboral, el canvi climàtic, habitatge digne i accessible, salut, educació, igualtat de gènere, atenció a les persones grans... segueixen sent qüestions sense resoldre.
El director de l'entitat, Guillermo Ricarte, admet que hi ha moltes iniciatives -privades i públiques- que intenten contribuir a la millora d'aquests reptes, des del triple vessant de la rendibilitat econòmica, social i mediambiental. "Però no sempre s'assoleixen els èxits esperats", assegura en una entrevista amb ON ECONOMIA. "Amb tot el capital que s'està invertint, no es palpen els efectes", es lamenta.
Projectes més ambiciosos per a solucions globals
Ricarte opina que, tot i que és cert que potser falta que transcorri una mica més de temps, també s'han adonat que els plantejaments inicials han de partir de propostes a més gran escala per resoldre els problemes de manera més global. "Tot el que s'està fent suma, sens dubte, però cal partir del supòsit que l'economia d'impacte no ha de ser un aspecte tangencial, ha d'estar en el centre dels projectes i dels objectius".
Per això, la Fundació Ship2B es vol convertir en actor principal d'aquest moviment, "que no és una moda, sinó que ha vingut per quedar-se". "Ship2B té una posició avantatjosa perquè ja treballem i connectem amb tots els actors de l'ecosistema d'impacte i l'aprofitarem per proposar, generar, orquestrar directament projectes d'impacte social per resoldre problemes a gran escala". “Per provocar canvis sistèmics hem de posar l'impacte al centre, per això és fonamental dur a terme una anàlisi profunda del problema, dissenyar una solució que implica crear un ecosistema, desenvolupar un esquema de finançament complex amb agents públics, privats i filantròpics i implantar la solució. El Ship2B Impact Forum aprofundirà sobre aquestes claus”, afegeix.
La fundació ja ha fet una relació de temàtiques susceptibles d'emprendre per enfocar la nova etapa, "sense deixar de seguir donant suport a l'ecosistema", matisa. Per al 2025 estan treballant en la creació d'un equip de treball que començarà a rodar amb unes fites marcades. "Hem acumulat molta experiència en aquests 10 anys de trajectòria, sabem on estan els recursos, qui defensa l'economia d'impacte i s'hi implica, i també on està la innovació que intenta i ajuda a resoldre els problemes socials i mediambientals que tenim en el present i els que ens vindran en un futur a mitjà i llarg termini", defensa.
"Parlem de reptes i problemàtiques complexes i que, per tant, requereixen solucions complexes i, a priori, poc atractives des del punt de vista de la rendibilitat econòmica", afegeix, alhora que raona que es necessiten diversos jugadors en camps tan diferents com l'operativa, el finançament, el non-profit, el sector privat, el públic... Tots focalitzats en la nova etapa de l'Economia d'Impacte Internacional.
Aquest serà l'objectiu del Ship2B Impact Forum 2024, que se celebrarà els dies 6 i 7 de novembre, amb el lema Leading the Next Stage. Se centrarà en tres punts principals que poden produir canvis sistèmics per tal de generar l'impacte social i mediambiental que cal: el potencial de la tecnologia per generar canvis en els sistemes actuals; la revolució que s'ha de produir al sector financer i de la inversió; i, el poder del treball amb les comunitats i agents locals per generar impacte real. Companyies com Gates Foundation, Amazon WS, BMW Foundation, Decathlon, Bridges Fund, Rockefeller Philanthropy Advisors, Banc Europeu d'Inversió i Cofides dissertaran sobre tots aquests temes representats per ponents destacats.
El fòrum arriba en un bon moment. El govern espanyol acaba de constituir un Fons d'Impacte Social, dotat amb 400 milions d'euros, gestionat per Cofides, la Fundació Ship2B, juntament amb les dues entitats coorganitzadores de l'esdeveniment Ship2B Ventures i Impact Hub.