L’aliança El Futur és Ara reclama al proper Govern de la Generalitat que creï una vicepresidència en matèria d’acció climàtica per aconseguir una “implantació diligent” de les energies renovables a Catalunya. Denuncien la lentitud de l’administració en la tramitació de les llicències. Aquesta plataforma està integrada per una dotzena d’entitats entre les quals hi ha Renovem-nos, OIKIA, Conservació.cat, C-Neutral 2050, Greenpeace, Revo o la associació per a la Promoció del Transport Públic.

En la reunió que han mantingut aquest dissabte, els membres de l’aliança han acordat demanar al futur president de la Generalitat que, dins dels primers 100 dies del seu govern, s’implementin tres mesures per accelerar les polítiques d’emergència climàtica i de biodiversitat: la primera, la creació de la vicepresidència de Transició Ecosocial i Emergència Climàtica, com han fet els executiu de França, Austràlia, Grècia, Portugal  o Espanya. La segona, l’aplicació de 30 mesures per impulsar la descarbonització del país. I la tercera, un clúster de resposta al canvi climàtic que aglutini totes les institucions de recerca del país.

Segons les dades d’aquesta plataforma, l’any passat es van instal·lar 436,8 MW en fotovoltaica d’autoconsum, 7,5 MW en eòlica i 26,9 MW en solars sobre sòl quan, per complir els objectius climàtics, el ritme hauria de ser de 1.000 MW eòlics i 1.000 MW solars cada any fins al 2030. Atribueixen aquest “fracàs” a la “incapacitat de gestió de l’administració, la manca de punts de connexió a una xarxa de distribució infradimensionada i a l’oposició del territori”.

Dels 1.700MW eòlics que estan en tràmit des de 2021, denuncien que un 20% han perdut els drets de connexió per la dilatació de procés de tramitació, i un 25% més “estan a punt de perdre’ls si no obtenen l’autorització en els propers mesos”. Adverteixen que prop del 50% de la potència s’ha perdut en tramitacions que sovint s’allarguen fins a 600 dies.

Afegeixen que, en fotovoltaica hi ha 32MW en servei i 3.500 MW en tramitació, dels quals només 1.500 MW han rebut l’autorització després de tràmits administratius de més de 400 dies. I dels autoritzats, indiquen que 500MW encara no s’han materialitzat perquè Urbanisme no els ha atorgat la llicència d’actuació o perquè s’han vist afectats per impediments municipals. No obstant, aquesta situació es compensa per l’elevada implicació social i empresarial en l’autoconsum, amb 102.241 instal·lacions amb una potència conjunta de 991 MW.

Davant aquesta situació, reclamen al Govern que exigeixi a la Direcció General d'Urbanisme que compleixi els terminis de tramitació que la llei determina, per “evitar que la viabilitat del 30% de les instal·lacions renovables avui en tramitació a Catalunya perilli per aquesta tàctica dilatòria”. Afegeixen que “no és acceptable que la lentitud de l'administració pública faci perdre el dret d'accés a la xarxa i els avals corresponents dels projectes d’energies renovables”. Per això, insisteixen que la Generalitat ha de dotar de més mitjans, humans i tècnics, a les àrees que tramiten els projectes i garantir la “no caducitat” mitjançant la negociació amb el govern espanyol.