La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va afirmar aquest diumenge que la Unió Europea (UE) i Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai) han de trobar "un camí endavant" per concloure l'acord de lliure comerç entre les dues parts. La líder de la Comissió Europea es va expressar en aquest sentit després de mantenir una reunió bilateral amb el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, en els marges de la Cimera del G20 que se celebra a Nova Delhi. "La UE valora la seva associació amb el Brasil. Volem revitalitzar-la. I hem de trobar un camí cap endavant per a la UE-Mercosur", va escriure Von der Leyen en el seu perfil de la xarxa social X (abans Twitter). La presidenta de la CE també va desitjar "tot el millor" a Lula per a la presidència brasilera del G20, que tindrà lloc quan conclogui la que ara ostenta l'Índia.

Des de començaments d'aquest any, el Mercosur i la UE van reprendre les negociacions per concloure l'acord preliminar que ambdós blocs van assolir el 2019 després de dues dècades de temptatives. Aquestes negociacions s'han complicat per les noves exigències ambientals plantejades des de Brussel·les, que han estat definides com a inacceptables per part de les autoritats de l'Argentina, el Brasil, el Paraguai i l'Uruguai. El president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, un dels líders que més ha criticat en públic la nova posició europea, ha definit aquestes exigències ambientals com a "proteccionisme verd", informe Efe.

Institucions internacionals

D'altra banda, el president francès, Emmanuel Macron, i el del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, van mantenir, igualment aquest diumenge, una reunió del G20 on van reafirmar la seva sintonia sobre la necessitat de reformar les grans institucions financeres internacionals. "Els dos presidents van reiterar el seu compromís amb el seu diàleg estret i de confiança sobre els grans reptes internacionals de manteniment de la pau i l'estabilitat, preservació del clima i la biodiversitat, i lluita contra la pobresa", van detallar a la premsa fonts de la diplomàcia després de la trobada.

Per avançar en aquesta línia, ambdós mandataris es van referir a la cimera que va tenir lloc a París el juny, a iniciativa de Macron, per establir les bases d'una reforma de les regles de joc entre el nord i el sud global, amb èmfasi en la reforma sistema financer internacional i la necessitat d'unir lluita contra la pobresa i canvi climàtic. "Van reiterar la seva determinació de dur a terme una reforma en profunditat de les institucions financeres internacionals perquè es canalitzin més fons cap als països en desenvolupament i cap a projectes que contribueixin a la transició ecològica", van detallar les fonts.

"Van acordar que el Fòrum de la Pau de París, que se celebrarà els dies 10 i 11 de novembre, serà una bona ocasió per fer balanç de la situació," van agregar. Lula també va assenyalar el suport del seu país a la candidatura de França a unir-se a l'Organització del Tractat de Cooperació Amazònica i Macron li va reiterar el seu suport de cara a la pròxima presidència brasilera del G20, el 2024, amb una agenda que posarà en el focus assumptes importants per a ambdós mandataris, com la biodiversitat o la cooperació fiscal internacional.

Embargament de gra

Respecte a l'embargament a l'exportació de gra d'Ucraïna, el ministre rus d'Exteriors, Serguéi Lavrov, va qualificar aquest diumenge d'"impracticable" la proposta de l'ONU per connectar a una filial del banc agrícola rus a Luxemburg al sistema interbancari Swift per reactivar l'acord del gra, ja que aquesta no té una llicència bancària. Lavrov va explicar que, després de llegir la carta del secretari general de l'ONU, António Guterres, "lamentablement fa l'efecte de nou que (Occident) està tractant d'utilitzar-lo per promoure enfocaments unilaterals".

Va explicar que se li ha promès a Rússia "fer alguna cosa per connectar alguna entitat al Swift en un termini de dos o tres mesos i que s'intentarà arribar a un acord amb la companyia d'assegurances Lloyd's" perquè cobreixi els carregaments de gra i fertilitzants russos, a fi d'aconseguir que Rússia reprengui "urgentment" la seva participació en la Iniciativa del mar Negre, de la qual va sortir a mitjans de juliol. Tanmateix, va sostenir Lavrov, en lloc de prometre la reconnexió al Swift de Rosseljozbank, tal com exigeix Rússia perquè pugui exportar el seu gra i els seus fertilitzants, Occident "intenta persuadir-nos que acceptem un esquema totalment impracticable".