Els Estats Units, la Unió Europea (UE), l'Índia i altres països anunciaran aquest dissabte el primer dia de la cimera del G20 -que es realitza aquest cap de setmana a Nova Delhi (India)- un megaprojecte d'infraestructures que unirà al sud d'Àsia, al golf Pérsico i a Europa, una iniciativa que pretén servir de contrapunt a la Ruta de la Seda de la Xina. En una conferència de premsa, el "número dos" del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jon Finer, va anunciar que el megaprojecte consistirà en una xarxa de ferrocarrils i ports destinats a millorar els fluxos comercials i energètics entre el sud d'Àsia, el golf Pérsico i Europa.
Específicament, l'anunci es produirà durant un esdeveniment en què participaran el president dels EUA, Joe Biden, el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, i altres líders per promocionar una iniciativa coneguda com l'Associació per a la Infraestructura i la Inversió Global (PGII, per les seves sigles en anglès), que va ser creada pel G7 per contrarestar a la Xina a la regió de l'Àsia-Pacífic, informa Efe.
Escurçar un 40% la ruta
Segons van avançar fonts comunitàries, també participarà en aquest esdeveniment la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que subratllarà que el corredor és un projecte "històric" que es convertirà en la connexió més directa fins a la data entre l'Índia, el golf Pèrsic i Europa. Durant l'esdeveniment, els líders firmaran un memoràndum d'enteniment en el qual es delinearan els objectius del megaprojecte i que subscriuran els Estats Units, l'Índia, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units (EAU), la Unió Europea i altres socis del G20, va detallar Finer.
En cas de fer-se realitat, aquest projecte reconfiguraria el comerç entre els països d'Europa, el golf Pèrsic i el sud d'Àsia. En concret, segons fonts comunitàries, el projecte connectarà aquests tres punts a través d'una xarxa elèctrica, una canonada d'hidrogen verd, un cable de dades d'alta velocitat i un enllaç ferroviari que accelerarà el comerç entre l'Índia i Europa en un 40%. A més, la iniciativa representa una petita victòria per als Estats Units, que han estat provant de contrarestar la influència de la Ruta de la Seda de la Xina, amb la qual Pequín ha finançat milionaris projectes d'infraestructura a tot el món. La Xina ha augmentat la seva influència en l'Orient Mitjà en els últims anys i, per exemple, va actuar com a mitjancer en l'acord que van subscriure al març l'Aràbia Saudita i l'Iran per restablir relacions diplomàtiques. El president Xinès, Xi Jinping, té previst rebre a Pequín a l'octubre líders de tot el món, inclòs el seu homòleg rus, Vladímir Putin, per a un fòrum sobre la Ruta de la Seda.
Nadia Calviño
D'altra banda, la vicepresidenta primera del Govern d'Espanya i ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, s'ha mostrat optimista aquest dissabte davant la possibilitat que de la Cimera que el G20 surti un clar compromís de reforç del "multilateralisme" i de mantenir la lluita contra el canvi climàtic i en favor d'un creixement sostenible. Així ho ha dit des de la capital índia, on ha acudit en representació d'Espanya substituint al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, qui no ha pogut viatjar en donar positiu en covid-19. Calviño ha assenyalat que les conclusions d'aquest cim han d'incloure "clarament l'objectiu de triplicar el desplegament de renovables a escala mundial, de deixar enrere el pic d'emissió de CO₂ en 2025 i continuar reforçant mecanismes de finançament verd i sostenible per a mobilitzar inversió tant pública com privada".