Els líders del G7 han anunciat aquest divendres noves sancions per fer pagar a Rússia per la guerra a Ucraïna i han reafirmat el seu compromís d'ajudar Kíev "el temps que sigui necessari". El grup dels Set ha revelat aquesta posició en un comunicat conjunt en acabar una reunió a porta tancada sobre Ucraïna, que s'ha celebrat aquest divendres, primer dia de la cimera de mandataris a Hiroshima.

"Estem imposant més sancions i mesures per augmentar el cost per a Rússia i per a aquells que donen suport al seu esforç bèl·lic", han apuntat els líders en el seu comunicat, en el qual també han renovat el seu compromís per donar suport a Ucraïna en l'àmbit financer, humanitari, militar i diplomàtic.

El G7 ha detallat algunes de les seves "sancions coordinades" i altres mesures econòmiques per tallar les vies de finançament de Moscou i el seu ús de productes i materials que puguin fer-se servir a la indústria militar, entre les quals destaquen restriccions a "nous sectors clau" com els de la construcció, el transport i els negocis.

Reducció de dependència de l'energia russa

Les noves mesures també tractaran d'evitar que Rússia pugui eludir les sancions vigents, el que comprèn treballar amb tercers països "a través dels quals els béns, serveis i tecnologies restringits pel G7 poden ser subministrats" a Moscou. En termes generals, el Grup dels Set ha explicat que les seves noves accions busquen tallar l'accés de Moscou al sistema financer internacional i "limitar els seus ingressos energètics i futures capacitats d'extracció", segons el comunicat.

Així mateix, els set països han mostrat la seva voluntat de continuar reduint la seva dependència de l'energia russa i d'altres matèries primeres, i de reduir els ingressos que Rússia obté del comerç de diamants, per a la qual cosa "es cooperarà amb altres països claus" en aquest sector amb vista a aplicar "futures mesures restrictives".

Sancions als Estats Units

Malgrat que el G7 vol mostrar unitat, tres dels països del grup (Estats Units, Canadà i el Regne Unit) han liderat aquesta nova onada de sancions, mentre que uns altres tres (Itàlia, Alemanya i França) anunciaran pròximament un nou paquet acordat dins de la Unió Europea.

En línia amb aquesta declaració conjunta, el Japó té previst també ampliar el seu llistat d'empreses i particulars sancionats amb actors dels sectors de la construcció i la manufactura industrial. En concret, segons va avançar a la premsa un alt funcionari nord-americà, els Estats Units inclouran 70 entitats de Rússia i altres països en una "llista negra" del Departament de Comerç perquè no puguin rebre exportacions del país.

A més, l'Executiu nord-americà imposarà 300 noves sancions contra individus, entitats, vaixells i avions que estan ajudant a Rússia a evadir les sancions imposades per Occident per la guerra a Ucraïna o que contribueixen a finançar el conflicte, per exemple, mitjançant la compra de recursos energètics.

El Regne Unit prohibirà les exportacions de diamants de Rússia

Per la seva part, el Regne Unit va anunciar que prohibirà les exportacions de diamants de Rússia i vetarà les importacions de coure, alumini i níquel d'origen rus. Segons va informar Downing Street -oficina i residència oficial del primer ministre, Rishi Sunak- en un comunicat, les noves restriccions econòmiques afectaran 86 individus i empreses vinculades al complex industrial rus i altres sectors claus per a l'economia de Rússia, com l'energia, els metalls i el transport per vaixell.

Així mateix, el Canadà té previst anunciar sancions contra 17 individus i 18 companyies russes que proporcionen al Kremlin tecnologia per a ús militar, va detallar a la cadena CBC un funcionari canadenc, que va avançar que hi haurà sancions també contra 30 individus per violacions dels drets humans.

"Pau completa, justa i duradora"

En el comunicat conjunt, de sis pàgines, la idea d'aconseguir una "pau completa, justa i duradora" ocupa un lloc destacat: apareix com la segona de les onze seccions de l'escrit. Específicament, el G7 considera que no es pot aconseguir una "pau justa" sense la "retirada completa i incondicional" de les tropes russes, encara que com en altres ocasions, el grup considera comprometre's específicament amb la recuperació per part d'Ucraïna de territoris ocupats per Rússia com la península de Crimea, que Moscou es va annexionar el 2014.

Els mandataris del G7, tanmateix, han reafirmat el seu compromís amb els plantejaments per aconseguir la pau que ha fet el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Zelenski té previst viatjar al Japó per participar en persona en la cimera del G7, que s'ha inaugurat aquest divendres a Hiroshima i conclourà diumenge.