Des de començament d'any, el 48,4% dels aliments afectats per la rebaixa de l'IVA han apujat el seu preu respecte al qual tenien a començaments d'any una vegada aplicada la norma, segons ha informat aquest dijous l'organització de consumidors Facua en una roda de premsa, informa l'agència EFE.
L'organització ha analitzat l'evolució de 976 preus d'aliments bàsics afectats per la rebaixa de l'IVA durant el mes d'agost a vuit de les principals cadenes de supermercats del país. En ells ha detectat que al 48,4% dels aliments el preu s'ha encarit respecte al que tenien el passat 30 de desembre, una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA.
A més, d'aquesta anàlisi han extret que durant tots els mesos de l'any s'han produït increments en els preus d'aquests productes. El primer mes de l'any es va detectar una pujada en els costos del 6,7%, al febrer va ser del 17,4%, al març el 30,8%, a l'abril el 42%, al maig el 43,8%, al juny el 44,7%, al juliol el 47% i a l'agost el 48,4%.
Precisament durant el mes d'agost, el nombre més elevat de pujades s'ha detectat a Carrefour, on s'han encarit 95 del total de 163 preus analitzats, un 58,2%; seguit d'Alcampo, amb 71 productes més cars que el 30 de desembre sobre una mostra de 129 preus, ha apuntat Facua.
Altres cadenes com Aldi, que en mesos anteriors havia liderat aquesta llista, ha augmentat 39 dels 59 preus analitzats, és a dir, el 52,5%, mentre que Lidl ho ha fet a 33 dels 64 aliments recollits en aquest estudi, el 51,1%.
L'associació ha detectat 82 preus més cars a Hipercor sobre un total de 165 aliments, el 49,6%, mentre que a Dia s'han encarit 58 articles dels 128 contemplats, el 45,3%.
Les dues cadenes on s'ha registrat un menor percentatge de preus amb pujades, segons les dades de Facua, són Eroski, amb 58 productes del total de 130 de recollits en l'anàlisi i Mercadona, amb 52 pujades entre els 138 preus registrats.
A més, del total de 471 preus en els quals Facua ha detectat una pujada en la seva comparativa, 144 es corresponen a fruites o verdures, el 30,6% del total, 93 són olis d'oliva, el 19,7%, i 63 són arrossos i pastes, el 13,4%.
També s'han localitzat 70 increments de preus entre les llets i lactis i 38 entre els llegums, els preus restants es corresponen a ous, farines i pans.